Klopps beste menn

De kjemper om ligagullet mot tidenes beste ligalag. Jürgen Klopp har bygget et lag og en tropp i Liverpool FC som kan utfordre om de største titlene. Vi har sett på hvem de er, og hva de kan bli fremover.

14. mar 2019 kl 15.17 [email protected]

Manchester City sikret seg Premier League-tittelen med historiske 100 poeng forrige sesong, og Real Madrid vant Champions League for fjerde gang på fem år.

Liverpool var på behørig avstand til City i ligaen og lyktes ikke helt mot Real i finalen i Kiev, men tunge og riktige kjøp i 2018 har sørget for at de helrøde i skrivende stund utkjemper en tetkamp i den hjemlige serien og har en returkamp mot Bayern München i Europa.

VALUTA FOR PENGENE

£250M i brutto innkjøp av spillere til førstelagsstallen i 2018/19 har hevet Liverpool til en tittelutfordrer. Det hører med til historien at et rekordsalg av Philippe Coutinho til Barcelona for £140M vil ha vært en sterkt medvirkende faktor til at Jürgen Klopp kunne hente inn Virgil van Dijk til Liverpools midtforsvar og hente inn en keeper i verdensklasse i Alisson Becker.

Hvis en gjør det riktige regnestykket, er fortsatt ikke mye penger brukt på Anfield, men historien viser at det som virkelig teller er hva man greier å få inn av spillere. Roy Evans, Gérard Houllier, Rafael Benitez og Brendan Rodgers har alle feilet på viktige tidspunkt med sin transfervirksomhet, sist da Rodgers ikke greide å få valuta i form av spillerforsterkninger for de pengene som kom inn for stjernen Luis Suarez.

Nå kan vi ikke bringe fasiten i form av hvor Liverpool havner i årets Premier League og Champions League, det vil først skje i neste nummer av The Kopite, men vi tar likevel en kikk på den startoppstillingen og den spillerstallen som Jürgen Klopp nå disponerer.

MATCHVINNER I MÅL

Pr. 1. mars hadde Alisson sluppet inn 15 mål på 28 ligakamper, og hvor buret var holdt rent i 16 kamper.

Det topper alle statistikker. Liverpool har ikke bare fått et klart førstevalg mellom stengene, de har fått en keeper på øverste hylle. En målmann med kapasitet, psyke og pondus. En matchvinner som har vist at han kan gjøre avgjørende redninger både i kamper hvor han har hatt lite å gjøre og i mer profilerte kamper.
Simon Mignolet har fått enkeltopptredener i FA-cup og ligacup, men å spille i Premier League og Champions League har aldri vært på noen agenda. Belgieren likte dårlig, forståelig nok, at han ikke fikk anledning til å reise sist sommer. Til 30-åringens kreditt har han vist en meget profesjonell opptreden i det som høyst sannsynlig blir hans siste år på Anfield.

VAN DIJK – OG EN MAKKER

Et bilde på Liverpools unge, friske og britiske backer var hjemme mot Watford, da scouseren Trent Alexander-Arnold og skotten Andy Robertson stod for samtlige fem målgivende i 5–0-seieren foran The Kop. Begge er i toppsjiktet angående assist denne sesongen.

De må regnes som førstevalget, selv om Klopp foretrakk rutinerte James Milner mot Manchester United og Joe Gomez også ble flyttet ut fra sin midtstopperposisjon ved enkelte tilfeller tidlig i sesongen. Allsidige Fabinho kan i tillegg være et alternativ, og så har en offensive Alberto Moreno som mulig cover på venstrebacken. Manageren vurderte dekningen som så bra at han lot rutinerte Nathaniel Clyne gå på utlån til Bournemouth.

Fabinho spilte et par kamper som midtstopper da Liverpool var som verst plaget med skader i forsvaret. Joe Gomez stod fram som en utmerket makker til krumtappen Virgil van Dijk tidlig i sesongen, men ble igjen langtidsskadet. Dernest på listen følger Dejan Lovren og Joel Matip.

Van Dijk har vært den forsvarssjefen som Liverpool har savnet, men manglende regelmessig makker har vært et lite problem.

NYTT MIDTBANEANKER

Jürgen Klopp liker å jobbe tett og langsiktig med sine spillere. En spiller som Andy Robertson, for eksempel, vurderte han i starten som ikke god nok til å erstatte en suspekt Moreno, men nå er han utviklet til å bli en publikumsfavoritt. Joe Gomez er en annen som har vokst under dagens trenerregime i LFC.

Fabinho virket helt klart ikke komfortabel under pre-season og hans tiltenkte ankerrolle etter overgangen på drøyt £40M fra Monaco. Etter at den lange brassen kom inn mer regelmessig mot slutten av oktober, har han tatt kvantesteg. Hans rekkevidde og evne til å takle rent er noe han er ganske ensom om i troppen. Med nr. 3 på ryggen kan han i tillegg ta for seg i luftrommet, mens pasningsspillet ofte blir gjort fremoverrettet og med overblikk.

Trolig er Fabinho nå en av de første som Klopp setter opp i lagoppstillingen, da nyervervelsen også bidrar til en mer balansert midtbane. Gini Wijnaldum er som regel en av to indreløpere foran Fabinho, selv om Klopp ved noen tilfeller har benyttet et 4-2-3-1-system. Nederlenderen er ballsikker og pålitelig, selv om han i likhet med midtbanen generelt gjerne skulle hatt bidratt med flere scoringer.

KAMP OM PLASSEN

Naby Keita, Jordan Henderson, James Milner, Xherdan Shaqiri og Adam Lallana kan være kandidater til en tredje plass i et vant 4-3-3. Alt etter behov, og kanskje kan det være lov å håpe at Alex Oxlade-Chamberlain også blir aktuell den siste måneden?

Vi har satt opp Naby Keita, da han etter en noe traurig første halvdel av sesongen stadig mer begynner å ligne den boks-til-boks-spilleren som Liverpool trodde de hadde kjøpt fra Leipzig. En spiller med tempo i sitt spill, som kan passere motstandere og motstanders ledd både med og uten ball. Først virket han for forsiktig, med forsøk på sikre pasninger som heller ble trege og farlige pasninger på tvers. Fortsatt mangler mål og målgivende, men det vil komme. I likhet med Fabinho vil en ha tro på at Klopp også får valuta angående Keita, bare en tar tiden til hjelp.

PRODUKTIV TRIO

Salah, Firmino og Mané er blitt en produktiv trio i engelsk og europeisk fotball. Inntrykket er at Liverpool ikke har vært like eksplosive offensivt denne sesongen, og det er ingen tvil om at sterkere forsvar er den store forskjellen fra forrige sesong, men antall scorede mål er omtrent det samme i ligaen.

Angående trioen på topp så scoret de 57 mål på de 38 ligarundene forrige sesong, og etter 28 runder i 2018/19 var det blitt nettet 49 ganger totalt av Mo Salah (17), Roberto Firmino (9) og Sadio Mané (14).

Xherdan Shaqiri hadde som nevnt en produktiv periode, men fra midtbanen har det vært mer beskjedent. Av de mer rene midtbanespillerne er det blitt totalt bare seks nettkjenninger, iscenesatt av Milner (3), Wijnaldum (2) og Fabinho.

Posisjonen til de tre musketerer på topp er udiskutabel. Shaqiri kan være et alternativ, mens Daniel Sturridge og Divock Origi til sammen har fire kamper fra start i Premier League.

STARTOPPSTILLING

Ut fra spilte kamper har sju spillere vært regelmessige fra start. Alisson, van Dijk, Robertson, Wijnaldum og trioen på topp. I ankerrollen på midtbanen har Fabinho etablert seg i løpet av andre halvdel av sesongen og vel så det. Trent Alexander-Arnold har startet 17 ligakamper pr. 1. mars og er ganske så opplest og vedtatt som førstevalg på høyrebacken.

Da gjenstår partner til Virgil van Dijk og det siste valget på midtbanen. Det kan være liten tvil om at Joe Gomez hadde posisjonen som makker til van Dijk før han ble skadet, og som også var etter at Dejan Lovren var tilbake etter skaden som kroaten forverret i VM. Joel Matip er et antatt fjerdevalg, men på et tidspunkt var forfallene så mange at Fabinho ikke bare ble trukket ned som stopper, men gjorde det så bra at det var de som mente at han burde vurderes permanent i den posisjonen. Van Dijk og Gomez må likevel bli valget.

Naby Keita har spilt mer utover i sesongen etter en bra start etterfulgt av et skadeopphold. Jordan Henderson er en lojal spiller som plages en del av skader, mens James Milner er en lojal spiller som kan benyttes som vikar en rekke plasser. Spesielt nok er de kaptein og visekaptein på laget, men etter vår oppfatning er de ikke inne på en toppet startellever i 2018/19.

Dette er våre førstevalg for Liverpool denne sesongen:

Alisson
Alexander-Arnold Gomez van Dijk Robertson
Wijnaldum Fabinho Keita
Mané Firmino Salah

I SIN BESTE ALDER

Hvis en ser på det laget som er tatt ut, er Gini Wijnaldum eldstemann på 28 år. Nøkkelspillere som Alisson, van Dijk og angrepsrekka Salah, Firmino og Mané er alle 26 eller 27 år. Spillere i sin beste alder, noe som understreker at det er viktig at Liverpool under Jürgen Klopp snart lykkes.

Tidlig i karrieren til Klopp har han fått suksess ca. tre år inn i arbeidet med en ny klubb, og han er der nå med LFC. Handlingen i 2018 gjør at manageren har mye på plass, og en kan se for seg de neste tre-fire transfervinduene med relativt få dyre og profilerte kjøp. Da forutsatt at klubben greier å holde på sine største profiler.

Hvis en skal spekulere i hva som kan komme inn før neste sesong, ligger det i kortene at det kan bli aktuelt å hente inn en ny reservekeeper. Simon Mignolet vil ikke være tilfreds med mer benkesliting, og det vil overraske om Loris Karius kommer tilbake.

Hvis en kan si at det har vært problemer i et forsvar som har sluppet inn få mål denne sesongen, må det være at det har vært vanskelig å bruke en fast firer etter en rekke skadeforfall. Da spesielt blant mulige partnere til Virgil van Dijk. Joe Gomez tegner til å bli noe stort, men de lange skadeavbrekkene hans bekymrer. Det kan bli aktuelt å hente inn en etablert stopper. På backene vil trolig Alberto Moreno forsvinne, men det er en del mulige alternativer, samt unggutter som Ki-Jara Hoever og Adam Lewis.

Liverpool ønsket å hente Nabil Fekir i sommer, men omstendigheter medførte trolig at de pengene heller ble benyttet til å kjøpe ny keeper. Philippe Coutinho er ikke blitt erstattet som type og det scores for få mål fra midtbanen, selv om en ser for seg at en forbedret Naby Keita og en friskmeldt Alex Oxlade-Chamberlain kan rette opp noe av det.

Jürgen Klopp valgte å la Dominic Solanke gå til Bournemouth. Daniel Sturridge har tilsynelatende vært skadefri så godt som hele sesongen, men spiller lite og virker i det hele tatt ikke å være i stand til å fullføre en kamp. Divock Origi viser at han kan score en og annen goal, og vil bli husket for målet seks minutter på overtid mot Everton, men lite tyder på at han har noen fremtid med en liverbird på brystet.

KONKLUSJON

Virgil van Dijk og Alisson har sørget for å tette forsvaret og gjort Liverpool vanskelige å slå. Unge spillere i utvikling har styrket den bakre fireren ytterligere.

På midten har Jürgen Klopp arbeidet hardt med å tilpasse nye spillere som Fabinho og Naby Keita, og spesielt førstnevnte er nå i ferd med å styrke laget ytterligere. Kreativitet fra midten mot lag som legger seg lavt, har imidlertid vært mangelvare, så gjenstår det å se om Liverpool greier å finne nok løsninger å vinne kamper på i den spennende ligainnspurten.

Noe de vil være avhengig av, er at de tre på topp fortsetter å prestere.

Til neste sesong ønskes en spiss/angriper til som kan bidra med mål, en fra avspark eller benken. En kreativ midtbanespiller som gjerne også kan vikariere i en treer fremme. I tillegg til en forsvarsspiller, helst stopper, som er lite skadet og i det minste gi konkurranse som foretrukket partner til Virgil van Dijk.

Det er da, men ikke nå. Nå skal den troppen som Jürgen Klopp har bygget opp gjennom tre og et halvt år, kjempe om gull i Premier League.

Alt tyder på at kvaliteten nå er der, så får en heller sette et lite spørsmålstegn rundt kvantiteten. Liverpool FC har fått lederne, de har skaffet seg profilene. Det er en startellever som kan kjempe med de aller fremste.

De er Klopps beste menn.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]