FØLGER MED:  Treningene til Liverpool handler gjennom sesongen om å forberede seg til hver enkelt kamp, med analyser og tilpasning av spill.

Loirs Karius: Slik er det å være keeper i Liverpool

Loris Karius forteller om forberedelser til kamper, treninger og hvor viktig og krevende det er å holde fokuset på topp.

Den tyske sisteskansen voktet buret mot Arsenal i august, men har fra benkeplass ellers sett Simon Mignolet stå i Premier League-kampene. I Champions League er 24-åringen derimot fast på laget.

I et intervju med ESPN snakker han om forberedelser til kamper, treninger og hvor viktig og krevende det er å holde fokuset på topp uten å være involvert i spillet.

– Det må høy konsentrasjon til fordi man må forsøke å lese situasjoner før de skjer, sier Karius.

Tilpasser treninger etter motstander

– Du må vite hva som er rundt deg, ikke bare hvor ballen er, men hva som skjer eller hva som kan skje på motsatt side. Det er mange ting man må håndtere.

Foran hver kamp skreddersyr trenerteamet øktene etter hvem som er neste motstander.

– Vi ser på motstanderens cornere, frispark og alt sånt, bare for å ha en idé om hva som venter i neste kamp, forklarer han.

– Denne sesongen er det vrient å trene mye på grunn av alle kampene, restitusjonsøktene og reisene. John (Achterberg) er alltid på jakt etter nye ting og nye øvelser. Vi lærer alltid noe nytt. Det er ikke bare en rutine.

For keeperne betyr det også å sette seg ned med analyseteamet for å vurdere egen innsats fra forrige kamp – med gjennomgående, detaljerte analyser på alt fra bevegelser, reaksjoner, arbeidsmengde til hvordan keeperne kaster seg – samt de kommende angriperes bevegelser, skuddteknikk og straffespark.

Karius påpeker samtidig at han ikke er altfor opphengt i hva motspillerne har gjort tidligere.

– Til en viss grad er det bra å kunne analysere, men derfra må man også fokusere på kampen. Til syvende og sist vet man aldri helt hva som vil skje. Alt av statistikk kan ikke hjelpe deg hvis du ikke vet hva som vil skje.

– Viktig å gjøre det enkle tingene riktig

Tyskeren, som beskrives som en rolig type på Melwood, sier han forsøker å sove åtte–ni timer, «minst», hver natt, og foretrekker å bruke 45–50 rolige minutter på oppvarming. Simon Mignolet ønsker, til sammenlikning, en mer intens oppvarming.

– Personlig ønsker jeg ikke å gjøre for mye før kampen, bare for å spare meg litt. Det er like viktig at man planlegger uka med mat og alt sånt for å forsøke å være på høyest mulig nivå på kampdagen.

– Jeg mener det er viktig å gjøre de enkle tingene riktig: de enkle redningene, når man fanger ballen, styringen i feltet. Hvis man også gjør en super redning, så er det glimrende. Det er hovedoppgavene som keeper.

– De spektakulære tingene kommer automatisk hvis du er en god keeper, men det er veldig viktig at man gjør de grunnleggende tingene riktig.

Som keeper for Liverpool kan det gå perioder hvor man er svært lite involvert underveis i kampene, for så å plutselig måtte være på vakt når noe skjer.

Krevende fokus

Det er den nevnte konsentrasjonen som gjerne krever mest – mer enn det fysiske, selv om Liverpool-keeperne kan legge omtrent fem kilometer bak seg i løpet av en kamp, i tillegg til duellspillet og redninger.

– Løpingen går bra, men all fokuseringen gjør deg noen ganger sliten. For utespillerne dreier det seg mer om den fysiske biten, men for oss handler det om konsentrasjon. Som keeper har man kamper hvor man er veldig sliten i etterkant til tross for å ikke ha løpt så mye.

Det forklarer også hvorfor Jürgen Klopp stadig bytter på sisteskansene.

– Noen ganger etter en kamp hender det at man ikke sover særlig bra fordi man tenker på alt som har skjedd, spesielt hvis man har spilt hele kampen.

For å «skru av» pleier Karius som regel å slappe av hjemme foran TV-en eller med venner.

– Bare gjøre normale ting, ikke noe spesielt. Jeg har ikke så mye tid til å dra til byen fordi vi spiller hver tredje dag og er på hoteller og sånne ting, så man er ganske fornøyd når man bare slapper av hjemme.

Karius har totalt 22 kamper siden overgangen fra Mainz 05 i fjor sommer, hvorav elleve i Premier League, fem i Europa og seks likt fordelt på FA- og ligacupen.

Del

Loris Karius

08.05.2018 23:51

Karius tildelt pris

Den tyske keeperen har vunnet «German Football Ambassador Award».

29.04.2018 09:38

– Vi ligger fortsatt godt an til en topp fire-plassering

Loris Karius mener det ikke er noen grunn til panikk selv om Liverpool bare klarte å ta ett poeng mot Stoke.

24.04.2018 00:21

– Normalt å være nervøs før slike kamper

Loris Karius har ingen problemer med å innrømme at storkampen får fram nervene.

Siste Til vår nyhetsoversikt
19.11.2018 kl 23:08

Solanke har full tiltro til Klopps plan

Dominic Solanke nekter å la seg frustrere av mangelen på spilletid i Liverpool denne sesongen.

+
19.11.2018 kl 21:44

Van Dijk sikret gruppeseieren

Nederland lå an til tap, men så dukket Liverpool-stopperen opp.

+
19.11.2018 kl 19:43

– Henderson klar til helga

Jordan Henderson sto over for England, men er sannsynligvis tilbake mot Watford.

+
19.11.2018 kl 18:35

– Jeg kunne ikke tro det da jeg hørte om Liverpool-interessen

Andy Robertson hadde sett seg ut en annen klubb, da han fikk vite at han var ønsket av Liverpool.

+