Før kamp i motstanderleiren:– To like gode lag

Petter Veland anser Liverpool som favoritter på hjemmebane, men advarer mot Sevilla-managerens skreller mot Spanias beste lag.

12. sep 2017 kl 08.26 Arve Corneliussen

– Jeg tenker dette er to lag som er cirka like gode. Liverpool får mer oppmerksomhet, har et større navn og tilhengerskare. Ser du litt større på det, er Sevilla et lag som ble nummer fire i La Liga forrige sesong, vant Europa League tre år på rad og kom til åttendedelsfinalen i Champions League forrige sesong, sier Viasats fotballekspert Petter Veland.

Han tror kampen om gruppeseiren står mellom de to, men spår at Liverpool tar første stikk.

– I akkurat onsdagens kamp er Liverpool rettmessige favoritter. De har hjemmebanefordel med The Kop i ryggen, noe vi fikk se dem utnytte forrige gang de hadde et spansk lag på besøk med Villareal. Samtidig er det ikke noen stor overraskelse om Sevilla vinner, mener Veland.

Et sammensatt lag

Der fotballeksperten mener Sevilla kan utnytte Liverpools problemer defensivt, tror han det er noe verre for Jürgen Klopp å prikke ut konkrete svakheter hos Europa League-maskinen.

– Istedenfor å ha et eller to svake punkter, er det åpenbart at alt hos Sevilla kan bli bedre. Det er en grunn til at de ikke havnet høyere enn 4. plass, og har mye å gå på før de er på maksnivået vi ser i Spania og Europa.

– På en skala fra én til ti, ligger det meste hos dem mellom seks og åtte. De har ikke noen faser av spillet der de er helt fantastiske, men samtidig ikke noen faser de er veldig dårlige i, forklarer Veland.

Derfor oppfordrer han Liverpool til å gå ut i samme stil som mot Arsenal og Hoffenheim.

– Nøkkelen for Liverpool blir å bare være gode på det de er gode på – angrepsspillet. Kommer de seg opp på sitt beste, har de gode nok enkeltspillere til å score både tre og fire mot Sevilla.

– I motsetning til Liverpool, der du har et klart inntrykk av hvordan manageren vil spille, varierer Sevilla ofte mer fra motstander til motstander. De ser alltid an i forkant hvilke behov de har til kampen, forklarer Veland.

TOPPSCORER:
TOPPSCORER:  Wissam Ben Yedder har startet sesongen best for onsdagens gjester, og står med tre mål på fire offisielle kamper. Forrige sesong scoret den lille spissen elleve mål i La Liga, og kan få konkurranse av Luis Muriel om spissplassen på Anfield.

Variere i presset

Etter forrige sesong forlot Jorge Sampaoli klubben for å lede Argentina til VM. Sevilla erstattet ham med Celta Vigo-manager Eduardo Berizzo, som bare var en gigasjanse misbrukt av John Guidetti unna å slå Manchester United ut av Europa League.

I løpet av tre sesonger har argentineren stått for mange skreller, forteller Veland.

– Spesielt borte mot de antatt beste. Han har vunnet på fremmed gress mot Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Sevilla, Valencia, Athletic Bilbao og Real Sociedad. Han har noen taktiske egenskaper som gjør at han både titt og ofte kan overraske når han går inn i en kamp som underdog, noe Sevilla er på onsdag.

BORTE BRA:
BORTE BRA:  Eduardo Berizzo har gått ubeseiret gjennom sine fem første kamper som Sevilla-manager. Deriblant har han vunnet to av to bortekamper, som tidligere har vært et problem for det spanske laget. I 2015/16 gikk Unai Emery gjennom hele ligasesongen uten en borteseier, men Petter Veland forklarer at Jorge Sampaoli fikk bukt med problemene forrige sesong.

– Først og fremst er lagene hans flinke til å variere presshøyden. De er veldig aggressive, og presser høyt for å holde ballen så langt unna eget mål som mulig. Dette har du ikke sjanse til å klare i 90 minutter, hvert fall ikke mot de beste, og Berizzo er flink til å tilpasse når han skal senke laget, forklarer han.

Derfor ser Veland for seg et kampbilde de nøytrale vil nyte, men ikke nødvendigvis fra start.

– Kampen blir høyoktan. Vi får et oppgjør som har større forutsetninger for å ende 3-3 enn 0-0, og Liverpool kommer til å sette standarden for kampen med sitt offensive spill.

– Samtidig er Berizzo veldig klar over at dersom Liverpool får diktere tempo og fasong i kampen, vil det bare tale til motstanderens fordel. Jeg tror han går forsiktig ut de første 15 for å trekke ned tempoet i kampen, for så å se an hvordan kampen utvikler seg.

De tre viktigste

Ifølge Veland har Sevilla en veldig balansert tropp, men trekker frem tre spillere han mener er litt viktigere enn de andre.

– Wissam Ben Yedder har sett veldig skarp ut i sesongstarten. Forrige sesong var det ikke spikret hvem som var førstevalg på topp, men scoret nå i forrige kamp i tillegg til begge play off-kampene.

TILBAKE:
TILBAKE:  I løpet av sine seks år i Blackburn og Stoke spilte Steven N'Zonzi elleve kamper mot Liverpool, ifølge LFChistory.net. Nå returnerer han til England som en av Sevillas viktigste spillere.

– Steven N'Zonzi er også en veldig viktig brikke sentralt. Han er en litt mer defensiv midtbanespiller, men har en god fot. Derfor takler han og spiller en god pasning, istedenfor å takle og klarere. Han bryter ikke bare opp, men setter også i gang angrep. Like foran ham har du Ever Banega, som er den som skaper ubalanse hos motstanderne, forteller han.

Nettopp N'Zonzi og Banega er to av få som er igjen fra Europa League-finalen i 2016.

– Siden har det skjedd ganske mye i Sevilla. De er en klubb som alltid har ganske mye utskiftninger, og hatt mye gjennomtrekk i spillerstallen de to siste overgangsvinduene. Ser du på oppstillingen fra Basel, er det bare Carrico, Escudero, N'Zonzi og Banega som er igjen. Likevel så du at de offensive relasjonene satt mot Eibar, selv om det bare var sesongens femte offisielle kamp.

– De slet tidvis i play off-kampene og mot Espanyol, men så mye bedre ut den siste kampen. I utgangspunktet er de et offensivt lag, men i sesongstarten har de også sett veldig bra ut defensivt, mener Veland.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]