Før kamp i motstanderleiren:– Serien er ikke avgjort

Supporterlederen mener Chelsea går inn i en skjebneuke foran møtene med Liverpool og Arsenal.

30. jan 2017 kl 19.42 Arve Corneliussen

– Etter dårlige resultater er vel dette siste sjansen til Liverpool om de vil være med i gullkampen. Det blir vel en tirsdagskveld med fullt trøkk på Anfield under flomlysene, der Liverpool går ut i 110. Så er spørsmålet om vi klarer å stå imot, sier styreleder i Chelseas supporterklubb, Øystein Vinje.

Blåtrøyene, som har vunnet 18 av 22 kamper denne sesongen, ligger åtte poeng foran Arsenal på 2. plass. De er ti poeng foran Liverpool.

Like etter kampen på Anfield gjester Arsenal Stamford Bridge.

– Det er for tidlig å si at serien er avgjort. Vinner vi begge kampene denne uken, tror jeg vi vinner ligaen. Taper vi begge, er det plutselig helt åpent mellom alle topplagene. Jeg håper vi klarer uavgjort mot Liverpool og seier mot Arsenal. Det ville vært et stort skritt i riktig retning, mener Vinje.

Slår bunnlagene

Da Liverpool slo Chelsea på Stamford Bridge, spilte de blå med fire mann bak. Det startet de også med i 3-0-tapet på Emirates.

– Etter Arsenal-kampen skjønte Conte at han måtte gjøre noe. Da fant han noen spillere han kunne prøve sin gamle formasjon med, og siden har det fungert 100 prosent, forklarer Vinje.

De seks første rundene slapp Chelsea inn ni mål. Siden Conte forandret til tre mann bak, har de sluppet inn seks mål de 16 siste rundene. Tottenham og Stoke er de eneste lagene som har scoret mer enn ett mål mot dem etter formasjonsendringen.

Likevel går ikke supporterlederen med på at de er defensive.

– Det kan se defensivt ut, men Conte ønsker offensivt spill. Han har funnet en miks som passer veldig bra. Etter vi byttet formasjon er vi et av lagene som scorer mest, og vi er blant dem med flest sjanser per kamp.

Chelsea har bare avgitt to poeng mot lagene fra 7. plass og ned på tabellen – uavgjort borte mot Swansea. Kampene de har tapt er Liverpool hjemme, Arsenal borte og Tottenham borte.

– Jeg prøver å dysse ned betydningen av denne kampen. Like viktig som avstanden i poeng, er at vi viser at vi kan slå topplagene. Spesielt borte, hvor Manchester City er det eneste laget vi har slått, forteller han.

Parkerte bussen

Vinje forteller at Conte har hatt lite ball mot de andre topplagene, men mener det skiller seg fra taktikken José Mourinho kjørte da han knuste Liverpools gulldrøm i 2014.

– Slik fotball ønsker ikke Conte. Han vil aldri ha åtte mann i forsvar, og de to andre rett foran igjen. Vi vil få se et kompakt Chelsea som jobber steinhardt på egen tredjedel, og prøver å kontre før Liverpool får organisert forsvaret, spår supporterlederen.

På White Hart Lane hadde Chelsea 55 prosent ballbesittelse, mens de bare hadde 40 prosent i seieren mot Manchester City på Etihad, ifølge Whoscored.com.

Vi sliter når motstandernes backer ligger så høyt at vingbackene må være mer defensive enn offensive. Mot Tottenham ble det som en femmer bak, og da ble vi baktunge.Øystein Vinje

– Jeg tror Liverpool kommer til å ha mye ball – spørsmålet er hva vi gjør når vi får tak i den. Mot Manchester City var vi gode der, mens vi var dårlige mot Tottenham i den fasen. Det blir en fryktelig spennende kamp.

Svakhetene til 3-4-3-systemet, mener Vinje er vingbackene. Han mener det var Mauricio Pochettinos nøkkel da han ble den første til å slå Conte og Chelsea på 13 kamper.

– Vi har hatt størst problemer mot Tottenham og West Bromwich, og begge har svart med en treer bak selv. Vi sliter når motstandernes backer ligger så høyt at Victor Moses og Marcos Alonso må være mer defensive enn offensive. Mot Tottenham ble det som en femmer bak. Da ble vi baktunge.

– Det er to hardtarbeidende vingbacker, der ingen av dem er blant ligaens beste. De er de svakeste leddene akkurat nå. Moses er bedre offensivt, og Alonso er best defensivt når han får ligge dypt. Alonso er for treg til å løpe opp igjen spillere, og er heller ikke en veldig stor trussel offensivt.

– Vingbackene dekker store rom, og gjør at vi får veldig mye bredde i laget. De to som spiller like bak Diego Costa på topp får fritt rom til å utfolde seg. Det er vanskelig for motstanderne å plukke opp spillere i dette systemet.

EKS:
EKS:  Da Liverpool lånte Victor Moses i 2013/14-sesongen spilte han totalt 22 kamper, og scoret to mål. 26-åringen har denne sesongen spilt 23 kamper totalt for Chelsea, scoret fire mål og slått to målgivende pasninger.

Luiz imponerer

Foran oppgjøret i høst, var tidligere Chelsea-stopper Erland Johnsen skeptisk til David Luiz' inntreden i laget. Johnsen mente Luiz hadde mye å gå på defensivt.

Vinje mener Luiz har overbevist etter returen.

– Luiz stortrives. Han har aldri vært så god som dette halvåret, og jeg tror Conte har spilt en stor rolle i det. Den første perioden i Chelsea gjorde han tabber med jevne mellomrom, han gjorde det også i PSG, og mot Arsenal vimset han rundt med resten av laget, sier Vinje.

MÅLRIK:
MÅLRIK:  Eden Hazard har aldri scoret mer enn 14 mål i en Premier League-sesong. Hittil har han scoret ni mål, og slått tre målgivende pasninger. Mot topplagene har han scoret to mål, begge mot Manchester-klubbene.

– Han har luket bort slurvefeilene. Før skulle han prøve på spektakulære ting som bakerste mann, men nå klinker han ballen opp på tribunen om han må.

Ved siden av Luiz mener Vinje at sentrallinjen er meget sterk, og trekker frem Thibaut Courtois, David Azpilicueta, N'Golo Kanté og Diego Costa.

Han er imidlertid litt skuffet over Eden Hazards bidrag i toppkampene.

– Mot Tottenham glimret han med sitt fravær. Dessverre har han vært litt for anonym i toppkampene. Før var det han som dro oss fremover og avgjorde disse oppgjørene, men denne sesongen har han vært litt borte.

Sesongens mest overraskende innslag i Chelsea-elleveren har vært Liverpools tidligere lånesoldat, Victor Moses. Han har spilt 21 ligakamper, der 16 er fra start.

– Ingen hadde forventet det. Conte så en spiller som hadde fart, styrke og jobbet knallhardt begge veier. Etter Arsenal-kampen kom han plutselig inn i laget. Ingenting har sjokkert meg mer enn at han er et av de første navnene i startoppstillingen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]