Da Liverpool fikk en fotballeksjon av Røde Stjerne

Liverpool FC har møtt Røde Stjerne i europacupen en gang tidligere. Vi må da helt tilbake til 1973.

22. okt 2018 kl 13.30 Einar Kvande

Det er 45 år siden sist Liverpool gjestet Røde Stjerne Beograd. Klubbene møttes i 2. runde av europacupen i oktober 1973. Det jugoslaviske mesterlaget ga Bill Shanklys mannskap en skikkelig fotballeksjon, men Chris Lawlers reduseringsmål begrenset skaden og Liverpool tapte bare 2-1. Dermed var det håp i hengende snøre foran returkampen på Anfield, men Røde Stjerne overrasket Liverpool og vant med samme siffere også på Merseyside.

Miljan Miljanics lag ble applaudert av banen av The Kop, skriver James Pearce i Liverpool Echo.

Etter disse to kampene bestemte Shankly og staben hans seg for å skifte spillestil. En mer tålmodig spillestil basert på fotballen på kontinentet ble adoptert.

– Europeerne viste oss at å bygge opp spillet bakfra var den eneste måten å spille på. Når de spiller ballen ut bakfra spiller de i små grupper. Dermed må motstanderen endre spillestil, forklarte Shankly i ettertid.

– Det blir kattens lek med musen en periode, mens man venter på at en åpning skal åpenbare seg, og man kan slå den siste pasningen. Det er enkelt og effektivt, la han til.

ET TRIST SORTÍ
ET TRIST SORTÍ  Unge Liverpool-fans fortviler etter at Røde Stjerne har slått Liverpool ut av Europacupen i 1973.

Shanklys siste

2-1 tapet for Røde Stjerne ble Shanklys siste europacupkamp med Liverpool. Påfølgende sommer tok Bob Paisley over som sjef på Anfield. Han valgte å benytte seg av mer spillende og teknisk godt skolerte midtstoppere som Phil Thompson og Emlyn Hughes, istedet for Shanklys Tommy Smith og Larry Lloyd. Fire år senere ble Paisleys mannskap kronet til europeiske mestere i Roma, og de gikk hen å løftet det gjeveste trofeet i klubbfotballen fire ganger i løpet av åtte sesonger.

– Det var europeerne som viste oss hvordan vi skulle spille oss effektivt ut av forsvar. Tempoet ble diktert av den første pasningen. Vi måtte lære oss å være tålmodige, og tenke to eller tre trekk fremover når vi hadde ballen, forklarte Paisley i ettertid.

På onsdag vil Røde Stjerne være tilbake på Anfield. Landskapet i fotball-Europa er dramatisk endret siden sist de besøkte Liverpools storstue.

– Røde Stjerne har ikke den samme klangen nå som laget hadde den gangen, slår Phil Thompson fast til Echo.

Serberne er det lavest rankede laget i gruppe C i Champions League, og dette er deres første sesong i Europas gjeveste klubbturnering på 26 år.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]