Klopp prater taktikk

Jürgen Klopp liker at hans mannskap gir ham fleksibilitet til å benytte flere ulike formasjoner.

14. nov 2018 kl 19.27 Einar Kvande

Liverpool-manageren har ved flere anledninger denne sesongen foretrukket et 4-2-3-1-system, og han ble spurt om nettopp dette systemet i et intervju med Premier League Productions nylig.

– Vi har benyttet det fra tid til annen. Det er ikke noe vi bare benyttet helt i begynnelsen, da jeg tok over. Vi benyttet det forrige sesong også. Jeg tror vi benyttet det i siste kampen. Vi har benyttet flere ulike systemer. Men jeg tenker ikke så mye på slike ting. Jeg tenker alltid på situasjonen jeg står oppe i. Jeg benytter mine erfaringer ut fra det jeg husker. Jeg går ikke gjennom avisene, for å lese hva vi gjorde i den og den situasjonen. Vi spiller med en diamant hver gang jeg føler at vi har muligheten til det, og av og til benytter jeg to spisser, og slike ting, svarte Klopp.

– Systemet vårt ser ut som en diamant når vi spiller med alle tre på topp. Det kan være både 4-5-1 og 4-3-3. Det kan selvsagt også være 4-2-3-1 eller 4-4-1-1. Det er et godt system.

– Men det handler egentlig aldri om systemet, men om spillerne. Min jobb er å bringe spillerne inn i de beste posisjoner, hvor de kan hjelpe laget mest med sine egenskaper. Dersom jeg klarer det med det systemet jeg benytter, så gjør jeg det. Men det er ikke slik at vi fokuserer på ting som dette hele uken, og forsøker å være veldig kreative, for til syvende og sist må spillerne få spille på instinkt.

– Dersom jeg må ha en time eller to til å forklare hva jeg ønsker fra spillerne, så har jeg deres fokus. Jeg trenger ikke å gå dypere. Man trenger ikke gjøre fotball mer komplisert enn det er. Spillet stiller nok krav til spillerne, uten at vi behøver en manager som stiller enda flere krav.

Føler ikke press

Liverpool er fortsatt ubeseiret i årets Premier League. 30 poeng på de tolv første kampene er tangering av klubbrekorden i Premier League. De røde har heller aldri hatt en bedre målforskjell enn 23-5 på dette tidspunkt, og de har heller aldri sluppet inn færre mål på dette stadiet av sesongen.

– Jeg føler ikke noe press. Slik er det bare. Det er lenge siden jeg bestemte meg for å gi alt jeg har. Jeg holder ikke tilbake på noe vis. Akkurat nå klarer jeg ikke å gjøre det bedre enn dette. Jeg er som jeg er, sier Klopp.

– Jeg vet mye om fotball. Om jeg vet alt? Jeg tror ikke noen gjør det, men jeg vet mye om det. Jeg forventer mye av meg selv, men det er ikke noe press involvert. Vi ønsker å vinne hver kamp, og dersom vi ikke vinner en kamp, så ønsker vi å vinne den neste.

– Hvordan folk ser på meg og hva de tenker om meg kan jeg ikke gjøre noe med. Så lenge vi vinner fotballkamper synes alle at jeg er en god manager selv om de ikke liker meg. Og når vi taper fotballkamper begynner både de som ikke liker meg og de som liker meg å undres på om jeg er den rette manageren. Slik er det bare. Hvordan kan du føle press når du vet dette fra før? Jeg forstår ikke det.

Om pressen

– I en periode der du ikke vinner fotballkamper er det ikke lett å være i samme gode humøret når du møter pressen som du er i andre situasjoner. Det er ikke fordi jeg ikke liker pressen. De har jeg egentlig ingen mening om. Men når vi taper fotballkamper stilles det spørsmål som jeg ikke har svar på. Hvorfor tapte dere kampen? Jeg kan svare at det var fordi vi slapp inn mål.

– Alt dette er åpenbart før vi starter, så hvor er presset? Jeg føler det ikke. Det er 100 prosent sannheten.

– Jeg føler intensiteten og viktigheten av en kamp, og ulike situasjoner. Middlesbrough for to år siden, Brighton i fjor, da vi ønsket å nå Champions League og gikk for det med alt vi hadde, men det er ikke press. Jeg føler intensiteten og viktigheten av en turnering eller en situasjon.

– Dette er grunnen til at jeg mesteparten av tiden er i godt humør. Når jeg kommer på jobb og ikke har noen private problemer, da er jeg i veldig godt humør. Når jeg kommer på jobb begynner vi å forandre ting til det bedre. Vi har muligheten til det hver eneste dag. Jeg elsker å gjøre det jeg gjør. Jeg føler meg veldig heldig som har muligheten til gjøre dette, avslutter Klopp.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]