Må kvitte seg med fire utenlandske spillere om lovendring går gjennom

Utlendingskvoten i Premier League kan bli kuttet til 12.

13. nov 2018 kl 09.55 Arild Skjæveland

Det engelske fotballforbundet har kommet med et drastisk forslag i forbindelse med Brexit. Der det nå er krav om at åtte av 25 spillere i Premier League-stallene er hjemlige – er det nå forslag om at tallet økes til 12 slik at maks halvparten av spillerne er utenlandske, melder The Times.

En «hjemlig spiller» er en spiller som har vært i en klubb som er tilknyttet det engelske fotballforbundet i minst tre år før de fyller 21 år.

Det betyr at de ikke nødvendigvis trenger å være britiske statsborgere. En spiller som Cesc Fabregas kvalifiserer som hjemlig spiller, selv om han er spansk landslagsspiller. Romelu Lukaku og Paul Pogba er to andre som vil gå som hjemlige spillere.

Fra 17 til 12 utlendinger

Slik regelverket er i dag kan klubbene ha opp til 17 utenlandske spillere i troppen, og må minst ha åtte hjemlige spillere. Ifølge The Times er planen at det tallet skal reduseres med fem, til maks 12.

Liverpool har per i dag 16 utenlandske spillere, og vil måtte kvitte seg med fire dersom en slik lovendring går gjennom. Manchester City, Tottenham, Brighton, Huddersfield og Watford bruker hele kvoten på 17. Bournemouth har færrest med fem.

Liverpools utlendinger: Roberto Firmino, Alisson, Fabinho, Loris Karius, Naby Keïta, Dejan Lovren, Sadio Mané, Joël Matip, Simon Mignolet, Alberto Moreno, Divock Origi, Andy Robertson, Mohamed Salah, Xherdan Shaqiri, Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum.

The Times rapporterer at FA kan ville slakke ned på kravene for å få arbeidstillatelse dersom lovendringen går gjennom, og gi samtlige utenlandske spillere som får en kontrakt med en Premier League-klubb arbeidstillatelse.

Allan Rodrigues de Souza, Taiwo Awoniyi og Anderson Arroyo er Liverpool-spillere som er utlånt som per i dag ikke kan få arbeidstillatelse.

Ikke med en gang

Om en slik lovendring går gjennom, så vil den uansett ikke tre i kraft på en stund, og det vil være en overgangsperiode til minst ut 2020.

– Vi anerkjenner behovene som idrett, inkludert fotball, vil ha til å få tilgang til talenter fra EU og globalt, og vi er i diskusjon med idrettsorganer om dette, sier en talsmann for regjeringen til The Times.

Premier League og det engelske fotballforbundet har lenge vært på kollisjonskurs når det kommer til kravene for arbeidstillatelse. FA ønsker at flere engelske spillere skal få sjansen på det øverste nivået. For to uker siden var 62 av 220 spillere som startet en Premier League-kamp engelske – det er kun 28 prosent.

Forslaget skal presenteres for klubbene på førstkommende torsdag.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]