Klopp forklarer lagets stilendring

Det er bevisst at Liverpool har mindre fokus på «gegenpress» for å kunne styre kamper i større grad.

1. des 2018 kl 21.55 Marius Rabben

Taktikken fungerte lenge: Liverpools kollektive, høye press på visse tidspunkter eller som en reaksjon på motstanderens valg med ballen var noe spillerne stadig vekk terpet på. Det var nøye planlagt at man fulgte bevegelsene til én eller to som påbegynte et kontrapress for å ta lag i ubalanse eller i oppbyggingsfasen, noe som fungerte spesielt godt med den løpssterke trioen på topp.

Og det fungerer fortsatt, men ikke like ofte. Hvorfor? Fordi det ikke lenger kommer like brått på motstanderne.

Jürgen Klopp og teamet hans merket naturligvis umiddelbart når motstandere klarte å tilpasse seg Liverpools pressfokuserte stil, og det måtte derfor en ny plan til for å fortsette den gode utviklinga.

– Mange lag så at vi var gode på det og innså at de ble overspilt. Hvis laget gir oss muligheten til å gjøre det, vil vi fremdeles være der med kontrapresset vårt. Men veldig ofte er ikke det mulig, forklarer Klopp i et intervju med Sky Sports.

Ikke samme respekt som City

– Mange lag gjør også det samme mot oss. De har ikke den samme respekten for oss som de har for Manchester City, for eksempel. Mot City ser du på og lurer på hva de (motstanderne) driver med. Ei uke senere møter de oss og tenker «greit, la oss forsøke». City fortjener det, men det utgjør en stor forskjell fordi vi må være 100 prosent fokuserte hele tiden.

– Det betyr at vi nå er nødt til å kontrollere kamper. Vi må holde på ballen, spesielt mot kontringsdyktige lag.

– Det må kanskje endres på i andre halvdel av sesongen når motstandere som er nede på tabellen trenger poeng, slik at de vil åpne seg litt mer opp. Men for øyeblikket må vi kontrollere kamper og være tålmodige på en veldig livlig måte.

Spillestilen er på ingen måte fremmed for de røde, som ofte har dominert ballbesittelsen de siste årene, også før Klopp kom inn, men måten det fungerer nå – med tålmodighet blant de viktigste faktorene – har Liverpool i flere tilfeller klart å kontrollere kamper i større grad over tid.

– Dette var også en stor del av hvordan vi tenkte under sesongoppkjøringa, avslører Klopp.

– Dette var det neste steget

Han forklarer at laget tidligere har vært «livlige» – i pressarbeidet og antall kilometer tilbakelagt – så ofte at de ikke nødvendigvis klarte å være det når de faktisk måtte være det, noe som resulterte i konsentrasjonsglipp og gjerne baklengsmål.

– Det er ikke tillatt, slår Klopp fast.

– Jeg liker det mer nå, faktisk. Det er mer modent. Dette var det neste steget for oss. Så langt har det gått bra.

De defensive endringene har virkelig gitt tydelige resultater: Fem baklengsmål i Premier League hittil er det kun City som matchet før denne runden. Uten baklengsmål i Merseyside-derbyet søndag vil Klopps menn altså være laget med færrest innslupne i ligaen.

– Vi måtte forbedre visse ting og var nødt til å fokusere litt mer på forsvaret. Jeg tenker alltid på hvordan man skal vinne, og forsvaret er grunnmuren for alt sammen, forklarer tyskeren.

Fremgangen i forsvaret har imidlertid ikke stilnet kritikken i jaget etter det perfekte.

I Champions League har ikke Liverpool overbevist mange så langt denne sesongen, og da med fokus på bortestatistikken: Tre kamper på fremmed gress har gitt tre tap og bare én scoring – fra straffemerket i Paris på onsdag.

I tillegg til et angrep som ikke har funnet den samme flyten fra fjoråret peker mange på en midtbane som i klare tall bidrar lite fremover.

– Når forsvaret ikke er bra, sier alle at du må fikse det. Så når du fikser det, sier alle «ja, men hva med resten?» Sånn er det alltid, fortsetter Klopp.

Forventer kamper der slusene åpnes

Men det er ikke noe som bekymrer Liverpool-manageren. Han lener seg på at laget fortsatt skaper langt flere sjanser enn antall mål tilsier, og at man har vært vitne til flere scoringer som har avsluttet lekre, lynraske angrep.

Det kommer til å være kamper der guttene vil sveve. De kampene kommer. Jeg er 100 prosent sikker på det.

Og samtidig må det nevnes at Liverpool står med ett ligamål mer etter 13 kamper denne sesongen enn på samme tidspunkt i fjor, 26 mot 25.

– Det er sånn det er. Jeg har ingen problemer med det. Ja, det er ett lag som har scoret mye mer enn oss, men resten er på samme nivå, og det kommer til å være kamper der guttene vil sveve. De kampene kommer. Jeg er 100 prosent sikker på det. Vi har allerede vært veldig nær i mange situasjoner, men akkurat nå må vi bare få resultater.

Spørsmålene om midtbanen har også ofte omhandlet sommerkjøpene i den posisjonen – Fabinho og Naby Keïta – som sammen kostet nærmere 100 millioner pund. Det inkluderer ikke Xherdan Shaqiri, som i tillegg til kant trives i midtbanetreeren.

Tålmodig innfletting av nye spillere

Nå, som vi har sett tidligere, kreves tålmodighet for å tilvenne dem laget, systemene og filosofien.

– Vi må jobbe med det, for det er ikke sånn at du kan kaste spillere innpå og bare fortelle dem hva de skal gjøre. Det fungerer ikke. Det fungerte ikke med Fabinho. Det gikk med Naby i starten, men så fikk han en skade og laget gjorde det veldig bra. Hvis ting fungerer, fortsetter du med dem.

– Det gir de andre spillerne enda mer tid til å tilpasse seg omgivelsene, i ligaen, i klubben og alt sånt. Det vil komme en tid der de spiller og ingen lenger husker de første kampene i starten hvor de ikke spilte. Så, selvfølgelig, det er potensial som kan forbedres her.

– Dette er et ganske ungt lag også; et som ikke har erfaring med å vinne ting så langt. Vår største motstander er forrige sesongs mestere, FA-cupvinneren og så videre. Alle lag utfordrer deg, og vi er nødt til å finne vår måte. Vi vet at det aldri blir enkelt, og perioden som venter er skikkelig intens.

Utfordringer på løpende bånd

Perioden er allerede i gang: Siden landslagspausen i november har Liverpool spilt to borteoppgjør, mot Watford og PSG, på fire dager, og denne måneden byr på intet mindre enn åtte kamper.

Det inkluderer hjemmekampen som avgjør skjebnen i Champions League, mot Napoli, etter to tøffe bortekamper mot Burnley og Bournemouth. Deretter kommer Manchester United på besøk, før juleprogrammet består av Wolves (B), Newcastle (H) og Arsenal (H). Nyåret åpnes med et smell mot nettopp City borte.

Det betyr at de neste ukene er definerende for Liverpools sesong. Og det blir ingen juleferie på Liverpools manager.

– Kona spurte meg om når jeg får en fridag, og jeg kan ikke finne noen. Jeg måtte legge planer god tid i forveien, men jeg så ingen fridager. Ikke i år. Vi kan ikke reise hjem til Tyskland. Jeg blir å se hjemme i Liverpool, men jula blir feiret på noen timer, ikke dager, sier Klopp, som – når sjansen byr seg – påpeker at han ikke klager på den privilegerte jobben.

Men først ut i det trange desemberprogrammet er altså Everton i Merseyside-derbyet søndag kl. 17.15.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]