Slik ble Lovrens navn dratt inn i korrupsjonssaken

Dejan Lovren og Luka Modric risikerer straff etter rettssak som har skapt store overskrifter i hjemlandet.

7. jun 2018 kl 18.36 Arve Vassbotten

Zdravko Mamic har blitt ansett som en av de mektigste personene i kroatisk fotball, men onsdag ble han dømt til seks og et halvt år i fengsel for korrupsjon.

Han ble funnet skyldig i blant annet å snylte til seg flere millioner euro i overgangssummer da han var sjef i Dinamo Zagreb.

Sammen med broren Zoran, som den gang var trener i klubben, ble han arrestert for å ha overført summer fra overganger til seg selv istedenfor klubben og for å ha unngått skatter.

Saken har fått enorm oppmerksomhet i Kroatia, og har blant annet ført til at den mest kjente fangrupperingen i klubben til å boikotte kamper.

Men nå dras også Real Madrids Luka Modric og Liverpools Dejan Lovren inn i skandalen.

Anklages for falsk forklaring

Modric blir anklaget for å ha gitt falsk forklaring i rettssaken, da han fikk spørsmål om overgangen til Tottenham i 2008. Han har ikke svart på BBCs henvendelser i saken.

Ifølge journalisten Aleksandar Holiga, som blant annet jobber for The Guardian, vil det bli ny rettssak mot Modric i den anledning. Men også Lovren kan havne i en lignende situasjon.

Ifølge retten er det bevist at 50 prosent av pengene som Modric kostet Tottenham, og 50 prosent av pengene Lyon betalte for Lovren feilaktig ble betalt ut til spillerne, som så overførte det til Mamic-familien.

Det hevdes at Lovren har endret sin forklaring to ganger. Under rettssaken skal det ifølge The Guardian også ha kommet fram papirer som anklagerne hevder er en liste med instruksjoner til Lovren om hvordan han skulle svare på spørsmål fra aktoratet, noe han skal ha fulgt ifølge artikkelen.

Tilbakedaterte og la til klausuler

Ifølge en annen artikkel fra The Guardian, beskrives det hvordan Mamic signerte personlige kontrakter med mange spillere i deres unge år. Der kom det fram at de skulle dele hva de tjente med han. I de fleste tilfeller var disse representert av Mamic sin sønn, agenten Mario.

Mamic skal på sin side ha lagt inn klausuler i kontraktene der det ble spesifisert en splitting av overgangssummer mellom dem og klubben. Idet spillerne fikk penger, skulle de betale til Mamic.

Ifølge journalist Holiga ble ikke dette benektet selv av forsvaret i rettssaken.

Men ifølge dommen så ble klausulene i tilfellet med Modric og Lovren lagt til og tilbakedatert etter at spillerne hadde blitt solgt.

Fortsatt må dommene bli bekreftet av høyesterett i Kroatia og de kan bli anket. Mamic dro for øvrig til Bosnia på kvelden for dommen, de har ikke utleveringsavtale med Kroatia. Broren hans Zoran, som nå er trener i Al Ain FC fikk fire år og 11 måneder, mens en tidligere sjef i Dinamo og nå direktør i det kroatiske fotballforbundet, Damir Vrbanovic fikk tre år.

Etter dommen, som ingen av de tre var tilstede for å høre, sa Mamic på en pressekonferanse at han ikke hadde noen intensjoner om å returnere.

– Jeg er ingen feiging, men heller ikke noen selvplager, sa han.

Det kroatiske fotballforbundet kommenterer ikke dommen før den er endelig, og kanskje enda rarere, Vrbanovic beholder stillingen.

Tause om saken

Problemet for Modric er at han under etterforskningen sa at klausulen ble lagt til etter at han ble solgt, men han endret forklaring i retten og hevdet han hadde blitt forvirret av etterforskerne.

Hvis han finnes skyldig i falsk forklaring risikerer han seks måneder til fem år i fengsel.

Det forventes at Lovren også vil måtte innfinne seg i retten for falsk forklaring.

Ingen av de to har ønsket å snakke om saken med The Guardian.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]