Storklubbene vant frem

Fra 2019/20 vil tabellposisjon avgjøre hvor mye klubbene får av TV-pengene.

7. jun 2018 kl 14.46 Arild Skjæveland

Storklubbene fikk det som de ville. Liverpool er en av flere klubber som har ønsket at hvor en ender på tabellen vil avgjøre hvor mye klubbene får utbetalt av TV-pengene internasjonalt. Fra 2019/20 får de det som de vil.

– Ved å komme sammen og bli enig om endring, har klubbene laget en plattform for fremtidig suksessfor ligaen i mange år fremover, sier Premier League-sjef Richard Scudamore til AP.

Slik vil det fungere

TV-rettighetene i England gikk den kommende perioden for en lavere sum enn den nåværende treårsavtalen – men det er ventet at prisen på rettighetene internasjonalt vil stige, slik at klubbene vil få enda mer inn i klubbkassen.

All vekst utover den nåværende avtalen internasjonalt skal distribueres ut fra hvor laget ender på tabellen – men det er satt et tak, slik at det meste en klubb kan motta, er maks 1,8 ganger det den som mottar minst får.

Forrige sesong var det Manchester United som fikk inn mest penger, med 149,8 millioner pund. Det var 1,6 ganger så mye som West Bromwich, som endte sist.

– Alle i ligaen vet hva de store klubbene har av verdi for utenlandske rettigheter, men de store klubbene har ikke stemmene til å endre noe som burde vært endret da medierettighetene endret seg for 25 år siden, sa Liverpools eier John W. Henry til AP tidligere denne uka

Har du innspill til journalisten?
[email protected]