– Jeg spilte rundt 20 kamper før jeg fikk lov å sitte på med spillerbussen

James Milner mener endringene ved akademiene ikke bare har hatt en positiv utvikling fra da han startet opp.

26. jan 2019 kl 14.02 Arve Vassbotten

James Milner har denne uken vært gjest i to podcaster av «The Big Interview with Graham Hunter». Der snakker han blant annet om starten av karrieren, da han var ungdomsspiller i Leeds, og hvor mye hans «utdannelse» har endret seg fra det dagens akademispillere må gjennom.

– Det har endret seg mye siden jeg startet. Den harde skolen, at lyset ble slått av i ungdomsgarderoben, og at spillere kom inn og gjorde alle mulige slags spøker. Bildekk som ble tømt for luft, og alle slike ting var daglige hendelser. Nå har man ikke noe av det. Det var mye som ble tatt til det ekstreme den gangen, men kanskje har vi gått for langt den andre veien nå?

– Det at unge spillere pusset sko, plukket opp mynter og samlet baller var en del av min utdanning. Det å kjenne sin plass og gjøre seg fortjent til å være i garderoben, og sitte på førstelagsbussen første gangen, sier Milner i intervjuet.

Det var mye som ble tatt til det ekstreme den gangen, men kanskje har vi gått for langt den andre veien nå?James Milner

Måtte samle drakter etter kamp

I 2002 debuterte han for Leeds sitt førstelag bare 16 år og 309 dager gammel, og ble den den gangen den yngste til å score i Premier League, 16 år og 356 dager gammel. Men selv om han raskt fikk mange kamper, måtte han gå gradene i hierarkiet på Elland Road.

– Jeg spilte sannsynligvis rundt tjue kamper for Leeds før jeg fikk lov å sitte på i førstelagsbussen hjem etter kamp, for før det måtte jeg hjelpe til med å rydde opp drakter og annet. Selv om jeg hadde spilt kampen og scoret, måtte jeg likevel hjelpe til.

Jeg tror man da setter mer pris på det, og forstår bedre rollen sin og reisen det tar.James Milner

– Men en dag sa den draktansvarlige at jeg kunne gå på bussen, og da føler man at man har tatt et nytt steg, og at man har gjort seg fortjent til det. Jeg tror det er viktig, og noe vi ikke gjør her nå. Men vi er selvsagt på et annet sted enn akademiet, og jeg vet om klubber som fortsatt gjør det slik. Men jeg tror det er viktig. Det er som i enhver jobb, man må gjøre seg fortjent til å være der. Jeg tror man da setter mer pris på det, og forstår bedre rollen sin og reisen det tar.

Ballgutt en del av utdannelsen

Som spiller på akademiet i Leeds, måtte James Milner også være ballgutt til tider, også det var en del av utdannelsen til å bli proffspiller.

– Jeg var på akademiet fra jeg var 10-11-år og begynte som ballgutt fra jeg var 12-13. Teorien var at man skulle bli vant med tilskuerne rundt banen, og teite ting som «game management». Man fikk beskjed om å ta det rolig hvis man lå an til å vinne og slikt som jeg blir gal av nå. Men det er en del av det, sier han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]