Skal diskutere VAR-endringer

Premier League skal diskutere endringer som kan bli gjort med VAR neste uke. Ett forslag skal være å gi managerne et visst antall muligheter til å utfordre dommeravgjørelser.

4. nov 2019 kl 23.55 Odd Sindre Tonning

Neste uke skal de 20 Premier League-klubbene møtes, og ett av temaene som kommer til å bli diskutert er bruken av VAR.

Utfordre dommeravgjørelser

Dette er et tema som har blitt diskutert kraftig i media den siste tiden, og nå melder Telegraph at flere styreformenn i Premier League-klubber har sett seg leie av måten VAR blir brukt på, og at de ønsker å se endring.

Den britiske avisen skriver at ett av forslagene som kan bli lagt frem på møtet er at man kan tillate de spillende klubbers managere til å ha muligheten til å utfordre en dommeravgjørelse et visst antall ganger i løpet av en kamp, slik som man kan i for eksempel tennis. Dette var noe den tidligere FIFA presidenten Sepp Blatter ønsket å se i fotballen allerede i 2014.

Argument som blir brukt mot dette forslaget er at dette kan lede til drøying av tid og taktiske utfordringer fra managerne slik at de kan få tiden til å gå. Ifølge Telegraph er dette også noe som bekymrer Premier League, og er grunnen til at de kommer til å være uenige i forslaget.

Bruken av skjermer

Den forskjellen man har sett på Premier League, sammenlignet med andre ligaer som bruker VAR, er at dommerne i den engelske toppdivisjonen ikke går ut på sidelinjen og ser hendelsen som blir vurdert av teamet i VAR-rommet selv.

TILLITT:
TILLITT:  Dommernes i Premier League stoler blindt på sine hjelpere i VAR-rommet, og har fortsatt til gode å ta turen ut på sidelinjen for å se på en hendelse på nytt, slik som Cuneyt Cakır gjør her under Chelseas møte med Valencia i Champions League tidligere denne sesongen.

Det har så langt denne sesongen blitt spilt 110 Premier League-kamper, og dommerne har fortsatt til gode å ta seg turen ut på sidelinjen for å vurdere en situasjon på nytt selv. De har så langt stolt blindt på hjelpen de har fått fra VAR-rommet, som til å begynne med denne sesongen knapt nok gjorde noe, før det plutselig skjedde en drastisk endring i deres fremgangsmåte for et par runder siden.

Dommerne skal ha fått beskjed før sesongen å bruke den hjelpeskjermen de har til rådighet på sidelinjen sparsomt, en beskjed de altså har tatt til etterretning. Men nå ønsker Premier League-klubbene å se en endring, noe Premier League skal akseptere, ifølge Telegraph.

– Jeg tror alle forventer å se en skikkelig forbedring av VAR, og det er mulig. Du forventer noen utfordringer i starten, det var vanskelig i Tyskland også, men det ble bedre. En forbedring må skje. Mange møter kommer til å finne sted, og vi kommer til å hjelpe så lenge vi kan, ha Jürgen Klopp selv uttalt på spørsmål om VAR.

En av Premier Leagues styreledere skal ha sagt til Telegraph at vedkommende ønsker at Premier League skal legge bort VAR umiddelbart, men dette er det høyst usannsynlig at kommer til å skje.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]