– Trent tilbake i full trening i neste uke

Klopp tror ikke Joe Gomez er klar før etter Bayern München-kampen på Anfield, men Trent Alexander-Arnold nærmer seg.

1. feb 2019 kl 14.18 Arve Vassbotten

Fredag møtte Jürgen Klopp pressen for å snakke om mandagens kamp mot West Ham. Dette er det han sa på pressekonferansen.

Om Lazar Markovic sin overgang

På overtid i natt ble Markovic klar for Fulham. Klopp fikk spørsmål om dette var en overgang han trengte på dette tidspunktet.

– Å ja, det var brilliant. Jeg kan forestille meg at det var utrolig vanskelig for ham. Og det var ikke enkelt for meg med det å ha en spiller som han i den utvidede troppen og ikke bruke ham, men det er ikke viktig. Lazar har visst lenge hvordan våre planer var, og av ulike årsaker gikk ikke andre overganger ikke i orden. Det var ikke vi ansvarlige for, for å si det på den måten, men nå kan han gå til Fulham og bruke og vise sitt potensiale igjen. Jeg er glad på hans vegne. Han er en fin gutt og en veldig god fotballspiller, så jeg håper han lykkes.

Om snø på halve banen

Klopp fikk også spørsmål om hvorfor bare deler av banen ble måket mot Leicester, og reaksjonene som er kommet i etterkant på det og antydninger om «usportslig opptreden».

– Situasjonen var at det begynte å snø da vi varmet opp. Da vi kom inn på banen igjen var det masse slaps der. Banen var vanskelig, og i først omgang hadde vi ballen 80 prosent av tiden, så det var egentlig bare ett lag som led under det, og det var oss.

– Banemannskapet prøvde å få unna snøen, men vi hadde ikke nok folk. De forstod da de begynte å rydde opp hvor vanskelig det var. Ingen sa til dem at de skulle gjøre det slik. Det kan jeg sverge på. Man kan si at det er en fordel også at deres 16-meter er ryddet. Da er det lettere å forsvare seg.

– Vi er i England hvor folk ikke er vant til det. I Tyskland ville folk til og med på tribunen fått en spade for å rydde opp på 15 minutter. Men vi hadde også kommersielle ting som skjedde på banen. Neste gang det snør vil det nok ikke være kommersielle aktiviteter i pausen, og vi vil ha nok spader til å rydde opp.

Om Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez

Klopp fikk naturlig nok også spørsmål om når Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez er tilbake i trening.

– Verken Trent eller Gomez er klare. Jeg har ingen dato for Joe. Trent blir bedre og bedre og bedre og er veldig nær. Jeg håper han er tilbake i full trening neste uke. Men ikke til kampen nå.

Klopp fikk også spørsmål om det er realistisk at Gomez vil bli klar til møte med Bayern München.

– Nei, jeg tror ikke det. Det er ikke noe realistisk. Etter det får vi se.

Om Hendo

Kapteinen runder 300 kamper i Premier League om han spiller på mandag. Klopp fikk spørsmål om han ikke får like mye ros som han fortjener.

– Uansett hva jeg sier, så kan ikke jeg endre det. Folk sier det de vil. Og du kan skrive det du ønsker. Men se på antallet kamper han har spilt siden jeg kom. Jeg tror ikke det er noen tvil om min mening om Hendo. Nå sist var han en veldig god løsning for høyrebacken. Han er ikke vant til det, men det viktigste var å forsvare seg på den siden siden vi forventet at de ville angripe på den siden. Han gjorde en veldig god jobb, som han stort sett gjør på og utenfor banen.

Om nerver og bruk av sportspsykolog

Klopp fikk spørsmål om de henter i sportspsykologer nå i innspurten for å takle nervene som kommer med titteljakten.

– Ja, bi bruker hjernen vår fra tid til annen. Dette er en situasjon i sport, du må skape en atmosfære, humør og tro i laget gjennom en hel sesong. I vårt tilfelle har vi kunnet gjøre det over tre og et halvt år. Vi har hatt mange tette kamper gjennom disse årene.

– Vi kom oss til to finaler i Europa, vi tapte dem ikke på grunn av nerver. Vi har taklet mange stressende situasjoner, men har taklet det likevel. Vi gjør ikke noe annerledes. Vi har alltid samtaler, vi er alltid positive til situasjonen vår. Vi er ikke blinde, men positive. Vi gjør som vi alltid har gjort, vi forbereder oss, vi håndterer situasjonen på vår måte. Vi har ikke noen innflytelse på følelsen til andre.

– Hvis du vil vinne noe, vil det være mange som håper du vinner og andre som håper du taper. Det beste er å ignorere begge gruppene i forberedelsene, og så kan man forhåpentligvis på slutten av sesongen feire med de som håper du skal vinne.

Om 61 poeng så langt

En journalist sier til Klopp at det sist sesong var nok med 63 poeng å få topp 6-plassering.

– Hvem ønsker å være topp 6, sa Klopp til latter fra salen.

– Det er ikke noe galt å si om vår sesong så langt. Gutta har gjort jobben. De har gjort en fantastisk jobb. Men man kan ikke sammenligne med tidligere sesonger. Sist sesong føltes det som om vi måtte vinne hver eneste kamp fordi Chelsea var i nakken på oss konstant. Vi ønsket så desperat å komme inn blant de fire beste. Og så måtte vi vinne de fleste kampene i Champions League. Så vi kjenner situasjonen. Det er ikke noe annerledes nå. Vi er ansatt av Liverpool FC, en klubb med en stor fanbase og en klubb med store drømmer. Vi er de som skal levere de drømmene, det har vært klart fra første stund. Jeg vet ikke selv hvor mange poeng vi har halvparten av tiden, fordi jeg ikke tenker på det. Det er ikke viktig. Vi vil avslutte sesongen så godt vi kan. Den eneste måten å komme til det høyeste nivået er å vinne kamper. Så har man skader, taktikk og motstandere som endrer situasjonen.

Om å miste poeng

Klopp fikk også spørsmål om hvordan han ser på at spillere fra andre lag feirer at Liverpool mister poeng, slik som Kyle Walker som Twitret bildet av Harry Maguire (som gikk viralt under VM) med teksten: «So basically they thought they were gonna go 7 points ahead...»

– Jeg vet ikke hva det sier om oss, men mer om den andre personen.

– Jeg har aldri feiret at et annet lag har mistet poeng, eller tapt en kamp. For meg er ikke det lov, og jeg aldri bedt noen bare rydde den ene siden av banen. I sport må man gjøre sine egne ting og vise deg fra den beste siden. For fans er det en ting, for de som er involvert forstår jeg det ikke. Men det er ikke noe å kritisere fra meg, for jeg forstår det ikke.

Om Leicester-kampen var en reality check

– Alle kamper føles som den viktigste for sesongen. Man trenger to ting, litt flaks og de riktige beslutningene fra dommeren. Slik er det. Mot Leicester var vi litt uheldige med et par av beslutningene, men vi bruker ikke det som en unnskyldning. Vi klager ikke på det. Det er bare fakta. Jeg så at vi forsøkte å gjøre alt vi skulle for å vinne.

– Når man ser Mané-situasjonen igjen er det en hundre prosent sjanse, siden Mo kom på andre siden, men dommeren så det annerledes. Men noen ganger vil noe gå imot deg. Da jeg våknet opp torsdag skinte sola, og vi gikk på igjen. Vi tenker ikke på siste kamp, og hvor vi mistet poeng. Hadde ikke andre lag mistet poeng, hadde vi ikke vært på toppen av tabellen.

Om allsidige spillere

James Milner er tilbake etter suspensjon, og det leder en journalist inn på spillerne Klopp har som kan spille i ulike posisjoner, slik som også Henderson, Wijnaldum, Fabinho og Shaqiri har vist at de kan.

– Jeg håper ikke vi får flere skader nå, og håper vi slipper unna suspensjoner. Men vi har tradisjonelt mest skader rundt denne tiden, og så kommer de tilbake.
– Men det er slik man bygger en tropp. Man vet om disse spillerne, og man vet at de kan gjøre ulike jobber. Har man ikke dem trenger man tre spillere i hver posisjon, og da blir det en veldig stor tropp. For man tenker at to spillere er nok i en posisjon, helt til en blir skadet, og så blir han skadet også og da trenger du alle de andre til å gjøre jobben. Så langt har vi klart det med interne løsninger.

Om West Ham

– Wow, det tok til slutten før det spørsmålet kom. Jeg forventer mye fra West Ham. Den første dagen av sesongen hadde vi en fantastisk kamp mot West Ham, da de hadde nye spillere osv. De er et av de sterkeste lagene nå, de er nesten ett topp 6-lag nå. Det er det vi må forvente. De har den mest erfarne manageren i ligaen. De har gjort gode kjøp i forsvaret, og de har gode vinger, en god spiss, og en god keeper. De er et veldig godt fotballag. Denne kampen kan ikke sammenlignes med sesongens første kamp, da vi var veldig gode og de ikke klare.

Om Keita:

– Jeg er fornøyd så langt, men det er mye mer i vente. Han må ha mer spilletid, jobbe med språket og alle slike ting. Alt vil bli bra, men slik er det nå.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]