Vil foreslå 40 eller 48 lag i Champions League

– Alle idéer vil bli vurdert, svarer UEFA.

12. jun 2019 kl 01.08 Marius Rabben

En gruppe europeiske klubber ønsker enklere tilgang til Champions League, og vil legge frem flere forslag om å øke antall lag i turneringen fra 32 som det er i dag til 40 eller 48, melder The Times.

Dersom UEFA godkjenner noe slikt, vil endringene tre i kraft fra 2024.

Klubbene planlegger å fremme forslagene overfor forbundet før et UEFA-toppmøte som skal holdes 11. september, der potensielle endringer skal drøftes. Det er uka før gruppespillet i 2019/20-sesongen starter.

Flere kamper

Et opplegg med 40 klubber vil sørge for fem lag fordelt på åtte grupper, der de to beste i hver gruppe fortsatt avanserer til utslagsrundene som i dag. Forskjellen er flere kamper i gruppespillet – åtte mot dagens seks – og følgelig en mer direkte kvalifisering for seriemesterne utenfor de største ligaene.

Med 48 klubber kan løsningen være seks lag fordelt på åtte grupper. Da skal man gjennom ti kamper i gruppespillet.

Klubber som Celtic, Ajax, PSV Eindhoven og Anderlecht sto bak et forslag for to år siden om 48 lag, men ble avvist av UEFA. Nå er det imidlertid bredere støtte fra flere klubber i såkalte mellomstore land, noe som legger press på forbundet.

«Celtic og Ajax er glimrende eksempler på store, historiske klubber med store supportergrupper som ikke er garantert Champions League-fotball selv om de er nasjonale mestere», skriver Martyn Ziegler i The Times.

Celtic må, tross 1. plass i serien, eksempelvis gjennom åtte kvalikkamper i sommer for å få plass i gruppespillet.

Motstand mot tidligere forslag

Ifølge avisen er idéene om flere lag et slags kompromiss til forslaget som styreformannen i European Club Association og Juventus, Andrea Agnelli, tidligere har lagt frem for å øke antall kamper og bevare de beste, i noe som ville vært en radikal endring på turneringen. Agnelli fremmet en løsning med opp- og nedrykk, der 24 av 32 lag ville beholdt plassen sin uavhengig av prestasjonene i hjemlig liga.

Det er noe som har blitt beskrevet som begynnelsen på en europeisk superliga, men har møtt sterk motstand rundt om på kontinentet fordi det potensielt gjør situasjonen enda verre for klubber fra mellomstore ligaer.

– Dette er en stor og åpen konsultasjonsprosess, og alle idéer vil bli vurdert, uttaler en UEFA-talsmann angående toppmøtet i september, ifølge The Times.

UEFA er under press fra flerfoldige klubber om å gjøre endringer innen årsskiftet, i tide til de planlagte samtalene med FIFA om det internasjonale kalenderåret, opplyser avisen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]