Den ukjente helten bak de fremadstormende ungguttene

Analytikeren Tim Jenkins er en av de viktigste personene for ungguttene utvikling. Vi ser nærmere på hvordan han og Critchley arbeider med spillerne.

16. jan 2020 kl 18.57 Jens Hapnes Rege

I den nyeste versjonen av Liverpools Behind the Badge, en serie der man kan blir kjent med ansatte i Liverpool som ikke er i søkelyset, får vi et innblikk i en av Liverpools viktigste analytikeres arbeidsdag. 

Tim Jenkins begynte sin karriere i den nylig oppstartede bedriften ProZone på 2000-tallet, som senere har blitt en av de ledende aktørene innenfor analyseverktøy.

Der ble han blant annet kjent med Dave Fallows (Liverpools sjef for speiding og rekruttering), Julian Ward (Liverpools utlånshåndterer og partnerskaps leder på Melwood) og Michael Edwards (sportsdirektør). 

Han hadde en periode i Derby County da de var i Premier League, og beskriver at det var mye prøving og feiling i begynnelsen med laget som endte opp med å rykke ned. Deretter dro han til Hartpury College i Gloucester, hvor han fikk erfaring med å lede spiller og gjennomførte UEFAs gjeveste trenerkurs. 

Han knyttet seg til Liverpool i 2012, og etter å først ha vært en dedikert analytiker har han nå også stor innflytelse på treningsfeltet.

Ørneblikk på kampdager

40-åringen har også fått en viktig rolle på U23-lagets kampdager, der han forsøker å gi trener Neil Critchley et annet perspektiv. De to diskuterer hyppig gjennom kampene.

– På kampdager ser jeg vanligvis kampene fra høyere oppe enn ved sidelinjen. Jeg prøver å få et taktisk overblikk over kampen, og rapporterer det jeg ser til Neil direkte eller med radio, sier han i intervjuet. 

DISKUSJON: Jenkins sees ofte i diskusjon med Neil Critchley i reservelagskampene.

DISKUSJON: Jenkins sees ofte i diskusjon med Neil Critchley i reservelagskampene.

– Det viktigste i jobben er prestasjonene - vi har individuelle planer for hver spiller og det er vår jobb lage planene basert på videoanalyse og statistikk for å fokusere på enkelte områder. Da kan vi presentere det til spillerne, og prøve å utvikle det på treningsfeltet. 

– Det vi håper på er en oppgang i prestasjonene, og vi er hele tiden på jakt etter ulike ting å sette søkelyset på. Det kan være en spesiell type avslutninger, hodespill fra en forsvarsspiller, en spillers reaksjon ved overganger, hvordan de presser, mentaliteten i forhold til tilbakeslag eller vanskelige situasjoner i kampen. 

Nylig så vi Luis Longstaff kutte inn og levere et perfekt innlegg til Brewster med venstre fot som førte til et mål - bare den situasjonen har vi øvd på mange hundre ganger, utdyper analytikeren. 

Individuell utvikling

Selv om akademilagene naturligvis prøver å vinne hver kamp er det viktigste å levere gode spillere til førstelaget. Jones, Elliott og Williams er blant spillerne som virkelig har fått gjennombruddet for førstelaget. 

– Neco (Williams) er det beste eksempelet på hardt arbeid. Måten han har håndtert en stor mengde skuffelser i løpet av utviklingen. Han har ikke alltid vært i nærheten av Melwood, men han har fortsatt å arbeide hardt og mentaliteten har forblitt sterk. Vi støttet han, men han arbeider hardt hver dag og fortjener suksessen, sier Jenkins om waliseren.  

– Curtis (Jones) har vært fantastisk for oss i U23-ligaen, han er virkelig et talent. Han hadde noen vanskelige øyeblikk forrige sesong, men denne sesongen har mentaliteten vært utmerket som kaptein. Det er tilfredsstillende å se han bli lagt merke til på Melwood, sier han om FA-cup-helten. 

– Harvey (Elliott) har kommet inn og overrasket alle med mentaliteten og hvordan han arbeider. Innsatsen han gir på trening, om det er for U23 eller på Melwood, er fantastisk. Han er en god gutt og har en ekte kjærlighet for spillet - han elsker bare å spille fotball, sier 40-åringen om stortalentet Elliott. 

VERDENSMESTERE: Ungguttene fikk ta del i Liverpools triumf i VM for klubblag.

VERDENSMESTERE: Ungguttene fikk ta del i Liverpools triumf i VM for klubblag.

Vitors viktighet

Liverpool har hentet inn Vitor Matos fra Porto for å fungere som bindeleddet mellom akademiet og førstelaget. Jenkins skryter av portugiserens påvirkning. 

– Han har hatt en veldig god innvirkning for å koordinere arbeidet mellom lagene. Når det kommer til individuelle spillere er det kjekt å vite at de blir observert på Melwood også. Eksempelvis kan han bruke 20 minutter etter trening med Sepp van den Berg for å arbeide med noe av hans defensive teknikk og hodespillet. 

– Samtidig ser han treningene våre, og han kan hjelpe oss å gjenskape noen av førstelagets konsepter her. Han har en stor interesse i kullet som er på begge lagene, og holder også et øye med den neste gruppen som er på vei oppover. Spillere kan gå på lån, og da bør den neste gruppen være klar til å ta plass på Melwood, avslutter analytikeren i intervjuet. 

Akademiet møter Wigan Athletic fredag 20:00 i en kamp som sendes på LFC TV. Da kan man se utviklingen Jones, Elliott og Williams har hatt under Tim Jenkins med egne øyne. 

Hele den interessante saken kan leses her.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]