Gikk fra Everton til Liverpool: – Jeg er stolt over å ha spilt for begge klubbene

Portugisiske Abel Xavier er på en kort liste over spillere som har blitt solgt mellom de to byrivalene, selv takker han fotballen for alt han har lært.

18. aug 2020 kl 10.29 Øystein Tronstad

– Det var veldig, veldig vanskelig. Jeg ønsket å bli i Everton men det var ikke mulig. De var ikke så sterke økonomisk som de er i dag og jeg kunne ikke forlenge kontrakten min som da hadde seks måneder igjen. Når jeg bestemte meg for å dra så tror jeg at alt ble gjort riktig, sier Abel Xavier til Evertonfc.com.

– Liverpool ønsket meg så mye og jeg var profesjonell, men du må alltid respektere supporternes meninger. Jeg kan møte blikket til Evertonians og si at jeg gjorde mitt beste frem til min siste dag i klubben.

Backen spilte 49 ganger for Everton før han i januar 2002 gjennomførte skiftet fra blå til rød i Liverpool. På den tiden slet Markus Babbel med en del fravær og Gérard Houllier hadde behov for en forsterkning i forsvaret.

Livet og fotballens skole

– Jeg spilte i Champions League med fem klubber, Benfica, PSV, Liverpool Galatasary og Roma. Jeg spilte i mange byderber, i åtte forskjellige land. Fotball er en god livets skole. Du lærer mye. Mentalitet, språk, religion, kultur. Derbyene i Merseyside er unike, du må føle dem. Har du sjansen til å bli involvert som spiller eller trener så vil du aldri glemme det.

PÅ SAMME LAG: John Arne Riise og Abel Xavier jubler for sistnevntes scoring i kvartfinalen mot Bayer Leverkusen men tyskerne vinner 4-2 etter mål av blant andre Michael Ballack og Dimitar Berbatov.

PÅ SAMME LAG: John Arne Riise og Abel Xavier jubler for sistnevntes scoring i kvartfinalen mot Bayer Leverkusen men tyskerne vinner 4-2 etter mål av blant andre Michael Ballack og Dimitar Berbatov.

Debuterte med suksess

Han debuterte i rødt borte på Portman Road 9. februar. Liverpool slo Ipswich 6-0. Xavier scoret det første etter 15 minutter. Så Heskey, Hyypiä, Owen x2 og Heskey igjen. Liverpool var på førsteplass i Premier League. Til slutt ble det sølv, syv poeng bak Arsenal.

– Jeg kan dra til byen og gå rundt med hodet hevet. Jeg er stolt over å ha spilt for begge klubbene. Forhåpentligvis så respekterer folket meg og har gode minner fra min tid der. 

Sesongen etter startet med portugiseren på banen men han havnet raskt i en krangel med trener Houllier. I januar ble han lånt ut til Galatasaray. Etter det har Xavier spilt for Hannover, Roma, Middlesbrough og LA Galaxy før han la opp i 2009.

Vil hjelpe fødelandet gjennom fotballen

Xavier har nå reist til hjem til det sørlige Afrika hvor han ble født. Som landslagstrener forsøker han å gjøre en forskjell også utenfor banen.

– Jeg gjør noe annerledes fra alle de tidligere trenerne her. Vi jobber med ungdomsprogram og forsøker å stabilisere Mosambik. Det er mange problemer i Afrika og sentrale strukturer mangler. Sport er viktig for integrasjon i samfunnet. Vi har så mange barn som mangler en retning i livet. Med fotball så kan du gjøre så mye for folket.

Familien forlot et Mosambik på randen av borgerkrig i 1976. Xavier beskriver det som tøffe tider da de skulle forsøke integrere seg i Portugal. Han spilte fotball på gata og sier at fotballen oppdro han.

– Jeg gikk ikke på universitet og fikk en grad, men fotballen ga meg masse kunnskap om mye i verden. Fotballen gjorde det mulig for meg å få en familie. Jeg kan utdanne barna mine og snakke åtte språk på grunn av fotballen. Jeg føler meg ikke rik gjennom materiell goder i livet. Du kan ikke sette en pris på mennesker og følelser, det kan ikke kjøpes.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]