20 år siden Liverpool kjøpte John Arne Riise

Sunnmøringen hadde litt av en karriere på Anfield.

20. jun 2021 kl 18.00Arild Skjæveland

I dag er det 20 år siden Gerard Houllier la fire millioner pund på bordet og sikret seg den norske venstrebacken John Arne Riise fra Monaco. Den da 20 år gamle sunnmøringen skrev under på en femårskontrakt med klubben, og markerte seg umiddelbart.


Vi våger oss med påstanden om at ingen venstreback i Liverpools historie har scoret flere flotte og viktige mål enn nordmannen.

1. Liverpool v Manchester United 3-1, 04.11.01
Frisparket som i praksis gjør John Arne Riise udødelig i Liverpool. I sin første sesong tok han rennafart og banket frisparket fra 20 meter inn via tverrliggeren, med Fabien Barthez sprellende på bakken.

2. Everton v Liverpool 1-3, 15.09.01
Når du finter deg gjennom hele Evertons forsvar, scorer foran The Park End, og sklir mot røde supportere med trøya over hodet – da får du en egen sang. Dette var også den første scoringen for «Jooooohn Aaarne Riiiiise…» i Premier League.

3. Chelsea v Liverpool 3-2, 27.02.05
En for historiebøkene. Da Riise tok overlegget fra Morientes på hel volley og ballen føk inn i motsatt hjørne var det tidenes raskeste scoring i en finale i Ligacupen. Etter scoringen ble jubelbrølet i motsatt sving notert i et rekordhøyt antall desibel.

4. Barcelona v Liverpool 1-2, 21.02.07
Det lå liksom i kortene. Etter å fått de største typene i avisene etter en krangel på treningsleir, scoret Craig Bellamy og John Arne målene som sørget for seier på Nou Camp. Nordmannen med høyre fot, også det et samlerobjekt.

5. Chelsea v Liverpool 1-2, 22.04.06
Alle ventet noe finurlig da rivalene møttes til en ny semifinale, denne gang i FA-Cupen, og Liverpool fikk frispark på Old Trafford. Nr 6 hos de røde ville imidlertid ikke ha noe knussel og bare deljet ballen gjennom muren og inn i nettmaskene.

6. Chelsea v Liverpool 1-2, 13.08.06
Hva er det med Chelsea og John Arne Riise? Aperitiffen til sesongen var et møte med de blå i Community Shield, og åpningen kunne knapt vært bedre da Liverpools venstreback løp fra egen 16 meter og avsluttet med et langskudd som gikk rett inn bak Cudicini.

7. Liverpool v Bayer Leverkusen 3-1, 22.02.05
Kjent for sine susende skudd, i åpent spill og på frispark, var dette en raritet. Istedenfor å prøve å skyte hull i mur eller nett, skrudde Riise ballen elegant over muren og opp i nærmeste kryss foran The Kop.

8. Liverpool v Arsenal 2-2, 29.01.03
Liverpool slet lenge mot et sterkt Arsenal-lag som førte kampen på Anfield, men en typisk knallperle fra lagets rødlugg brakte balanse i stillingen. Med stor kraft sendte John Arne lærkula inn ved den motsatte stolperoten.

9. Liverpool v Arsenal 1-1, 13.01.02
Et lungesprengende løp fra lagets venstreback, en perfekt langpasning fra Steven Gerrard, og et viktig poeng ble sikret da nordmannen viste at han også kan avslutte med kløkt ved iskaldt å plasserer ballen nede ved keeperens nærmeste stolpe.

10. Birmingham v Liverpool 1-1, 13.01.02
«Back with a bang», sa kommentatoren på Liverpools hjemmeside da Johnny Rocket nesten uten tilløp banket 5-0 opp i nærmeste kryss fra 20 meter.


På sine sju år i klubben scoret han 31 mål på 348 kamper, og var med på å vinne Champions League, FA-cupen, ligacupen, og supercupen to ganger.

Riise tok exiten fra Liverpool tungt. Det fortalte han i boken han kom med i 2017. Les utdrag her.