Merkelappen som ble for tung å bære

Han klarte aldri å leve opp til forventningene som ble stilt til ham, mannen som fikk merkelappen «den nye Zinedine Zidane».

29. jun 2021 kl 09.02Einar Kvande

I dag er det 15 år siden Bruno Cheyrou forlot Liverpool til fordel for Stade Rennais. Da Cheyrou signerte for Liverpool fire år tidligere bidro ikke akkurat manager Gerard Houllier til å dempe forventningene til den franske midtbanespilleren.

– Bruno har flott teknikk, godt overblikk og et øye for pasninger. Jeg gjør ikke ofte sammenligninger med Zidane, men jeg tror han kan bli en viktig spiller for Liverpool. Han har den samme teknikken og stilen som Zidane har. Det er mange likheter mellom de to når de har ballen.

Ordene til Gerard Houllier vakte oppsikt.

Bruno Cheyrou hadde akkurat kommet til Liverpool fra Lille for fire millioner pund, og hans nye manager tok sterke ord i sin munn for å beskrive sin nye spiller.

Houllier hadde ledet Liverpool til fjerdeplass, tredjeplass og andreplass i Premier League i sine tre første sesonger. Nå skulle det siste steget tas, med Bruno som fanebærer.

Houllier hadde bommet på transfermarkedet med Jean-Michel Ferri, og Igor Biscan ble røde supportere aldri klok på. Da traff franskmannen bedre med Bosman-tilveksten Gary McAllister og den tyske maskinen Dietmar Hamann, selv om han kostet hele åtte millioner pund. 

Imponerte i treningskamp

Liverpool-fansen fikk de første glimtene av «den nye Zidane» under en treninskamp mot Lazio i juli 2002. Og han skuffet ikke. Anfield-publikummet ble imponert over det 24-åringen presterte denne tirsdagskvelden. Til og med de hvite fotballskoene ble akseptert.

Allerede i første omgang kunne man høre «Bruno, Bruno» runge fra tribunene. Et par gode langskudd og Cheyrou styrte kampen de 73 minuttene han var på banen. Etter kampen trodde alle røde at den siste biten i puslespillet endelig var på plass.

Så feil kunne de ta.

Cheyrou klarte aldri å markere seg skikkelig i Liverpool. De røde løfet ligacuptrofeet i hans første sesong i klubben, men franskmannen gjorde bare ett mål på 29 kamper i debutsesongen, og forventningene til ham ble på langt nær innfridd. 

– Han trenger bare litt mer tid, sa Houllier, og minnet alle om at alle lo av Robert Pires etter franskmannens første sesong i Arsenal.

Sendt på dør av Rafa

I januar 2004 gjorde Cheyrou to mål i en cupkamp mot Newcastle, og da trodde mange at omslaget ville komme. Han gjorde også sitt første ligamål på Stamford Bridge. Men flammen sluknet nesten like raskt som den hadde blitt tent.

Bortsett fra en scoring til i en 1-1 kamp mot Wolves var det lite å bli opprømt over. 

Det viste seg også å være konklusjonen til Rafael Benitez, som sendte «den nye Zidane» ut på lån til henholdsvis Marseille og Bordeaux i sine to første sesonger som sjef på Anfield.

Totalt gjorde Bruno Cheyrou fem mål på 48 kamper for Liverpool før kontrakten hans løp ut den 29. juni 2006. I Premier League ble det to mål på 31 kamper.