Klarte ikke sjekke om Saka var offside

Utrolig, men sant: det var ikke nok kameraer til å bedømme om Bukayo Saka var offside eller ei før 1-0-scoringen til Arsenal søndag.

Når man tror man har nådd toppen av utrolige VAR-historier, kommer det som regel en ny som topper den forrige. Nå viser det seg at videodommer ikke hadde nok kameraer tilgjengelig til å bedømme om Bukayo Saka var offside i forkant av Gabriel Martinellis 1-0-scoring mot Liverpool på Emirates søndag. 

Før vi går videre må vi slå fast at Liverpools forsvarsspill var svakt og Arsenals angrep godt i det som til slutt ble en fortjent hjemmeseier, men om 1-0-scoringen skulle vært annullert for offside får vi aldri svar på.

ESPNs Dale Johnson kan nemlig i sin ukentlige VAR-gjennomgang slå fast det utrolige: Videodommer Darren England hadde ikke kameravinkelen som kunne fastslå om Saka var offside eller onside.

Første gang

Ifølge Johnson er det første gang vi opplever dette i Premier League. 

«Teknologileverandøren Hawk-Eye har fem kameraer rundt banen som kan benyttes til å tegne offside-strekene, men Saka var ikke i bildet på noen av dem da pasningen ble spilt av Ben White».

Fra kameravinkelen vi så i forbindelse med at scoringen ble sjekket fra offside, så vi at det var tett mellom Sakas utstrakte fot og Liverpools bakerste mann, Trent Alexander-Arnold. Men ettersom VAR ikke klarte å sjekke situasjonen måtte VAR stå ved assistentdommers onside-avgjørelse. Hawk-Eye-kameraene dekker nemlig ikke den delen av banen der Saka befant seg før scoringen.

Johnson skriver at vi så en liknende hendelse i Serie A i september, da Juventus på utrolig vis ble snytt for et vinnermål fordi en forsvarsspiller ikke ble oppdaget av VAR. I den situasjonen var imidlertid offsiden soleklar, i motsetning til det vi så på Emirates søndag. 

«Semi-automatisk offside-teknologi, som er i bruk i Champions League og senere også VM, kan ikke komme fort nok til de hjemlige ligaene. I Serie A håper de å innføre det i januar, men i Premier League ser vi ut til å måtte vente til neste sesong», skriver Johnson. 

Johnson har også sett på de andre kontroversielle dommeravgjørelsene i søndagens kamp. Vi kommer tilbake med mer om det i en annen artikkel.

Se 1-0-scoringen her: