– At vi har brukt og vunnet med ulike system er det eneste positive som har skjedd så langt denne sesongen

Jürgen Klopp var tilbake med 4-3-3 mot Napoli.

Liverpool startet sesongen i sin vante 4-3-3-formasjon, som laget har hatt så stor suksess med de siste årene. Da den ikke så ut til å fungere lenger, måtte Klopp gjøre endringer, og har vært innom 4-2-4, 4-2-3-1, 4-4-2 og med en diamant for å prøve ulike ting.

Mot Napoli var Liverpool tilbake i 4-3-3.

– Det er dette systemet vi har brukt oftest, og det er systemet vi er mest kjent med når vi har spilt bra – og vi kan forsvare oss bedre med dette systemet. Vi har ikke gjort det ofte nok når vi har spilt i det siste, så derfor måtte vi endre på ting for å gi guttene nye ting å tenke på, forklarte Klopp på pressekonferansen etter seieren.

– Noen nye biter med informasjon, og slike ting, men 4-3-3 var alltid et aktuelt alternativ for oss. Det betyr ikke at vi nå skal bruke det hele tiden.

Størst forskjell defensivt

Mot Napoli ble Curtis Jones brukt fra start som én av de tre fremme, sammen med Mohamed Salah og Roberto Firmino.

– Darwin kom inn, og offensivt er det ikke noe problem. Det er ikke noe annerledes fra å spille med diamant egentlig, men defensivt er det en stor forskjell, og vi må finne ut hva som er best for oss når hvilke spillere brukes, sier Klopp.

Luis Diaz og Diogo Jota vil være ute til over VM, så det høres ut som det kan bli en løsning vi ser igjen.

– Jeg synes Jones gjorde det ekstremt bra. Han gjorde det veldig bra. Vi har hatt Fabio Carvalho som også kan spille der i ligaen. Alex Oxlade-Chamberlain er nå klar for å spille i ligaen også, så vi har noen spillere som kan brukes i den posisjonen, men ingen avgjørelse er tatt. Vi får se hva vi gjør mot Tottenham, men 4-3-3 var aldri uaktuelt. Det var bare at vi måtte endre på det for å få nye impulser og føle på forsvarsspillet igjen på en ny måte. Slik fungerer det av og til.

Manageren mener at eksperimentene med disse formasjonene er den positive tingen å ta med seg fra denne høsten.

– Vi har hatt gode kamper i det andre systemet, og spesielt i Champions League der vi spilte veldig bra i 4-4-2 for eksempel. Det er det eneste positive som har skjedd så langt i sesongen, at vi har brukt og vunnet med ulike systemer. Ikke ofte nok, men i det minste har det skjedd noen ganger.

Kampen mot Napoli var den 400. kampen Liverpool spilte under Klopp. Det var samtidig managerens 100. kamp i Champions League for Borussia Dortmund og LFC – og kun Pep Guardiola har vunnet flere av sine 100 første kamper i turneringen, ifølge Opta.

Salah satte pris på 4-3-3

En som likte at laget var tilbake i 4-3-3 var Mohamed Salah. Han var livlig på høyrekanten mot Napoli.

– Det er ikke min jobb, det er trenerens jobb, svarte Salah på det første spørsmålet fra BT Sport om formasjonen som ble brukt.

På oppfølgingsspørsmålet om 4-3-3 gjorde ting enklere på ham svarte han mer utfyllende.

– Ja. Med hvilken som helst posisjon som gjør meg komfortabel, så vil jeg være fornøyd. Jeg har spilt i den posisjonen i fem eller seks år, så jeg vil si at det er den posisjonen som er best for meg, men jeg er ikke manageren, og manageren bestemmer taktikken. Som spiller må du følge lederen, svarte Salah videre.

Salah scoret sitt sjuende mål i Champions League denne høsten