Fire kamper og 68 minutter tillegg. Det er ikke tilfeldig

Pierluigi Collina hadde varslet det på forhånd – det blir mye mer tilleggstid fremover.

Tidsbruken i Premier League har vært et stort tema denne sesongen, og i august kom det rapporter om at ballen kun var i spill i 54 av 90 minutter i de første serierundene.

Før VM var FIFAs dommersjef Pierluigi Collina ute og fortalte at vi kom til se mer tilleggstid i VM. Dommerne har tydeligvis tatt beskjeden ombord, for så langt er det lagt til totalt 68 minutter fordelt på de fire første kampene i mesterskapet.

Qatar - Ecuador: 9 minutter
England - Iran: 29 minutter
Senegal - Nederland: 14 minutter
USA - Wales: 16 minutter

Skal kompenseres for

Feiringer, VAR-sjekker og drøying av tid skal nå kompenseres med overtid.

– I Russland prøvde vi å være mer nøyaktige for å kompensere for tapt spilletid, og derfor kunne du se seks, sju eller åtte minutter tillegg. Tenk på det – dersom du har tre mål på en omgang, så mister du trolig fire eller fem minutter totalt på feiringer og at spillet skal startes igjen, sa Collina til ESPN før mesterskapet. 

Det er nå fjerdedommeren som skal regne ut hvor mye tid som skal legges til for tapt spilletid i kampen, mens en i VAR-rommet skal holde kontroll på hvor mye tid som er tapt på VAR-gjennomganger. Collina mener dette systemet er bedre enn tidligere, og mener dommeren er for travel med andre ting enn at han skal måtte holde kontroll på tiden i tillegg.

En som setter pris på endringen i VM, er Jamie Carragher. «Jeg liker hvor mye tid som legges til av dommerne i VM. Det er for mye sløsing av tid i fotball», twitrer han.

Det skal bli interessant å se om denne praksisen vil videreføres til Premier League, for å få mer effektiv spilletid.

DOMMERSJEF: Pierluigi Collina er FIFAs dommersjef.

DOMMERSJEF: Pierluigi Collina er FIFAs dommersjef.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.