Vil gjøre det lettere å hente spillere fra utlandet

Det har blitt langt vanskeligere for Premier League-klubber å signere unge spillere fra utlandet.

Det var ikke tilfeldig at Liverpool sikret seg Stefan Bajcetic fra Celta Vigo mot slutten av desember i 2020. Det hadde nemlig ikke vært mulig å hente spanjolen i januar 2021, da brexit trådde i kraft og nye regler ble innført for engelske fotballklubber. 

Blant annet sier reglene nå at det ikke er lov å hente utenlandske spillere som er under 18 år, slik Bajcetic var da han kom til Liverpool. De siste par årene har vi i stedet sett klubben hente unge talenter fra de britiske øyer - som Kaide Gordon, Trent Kone-Doherty og Ben Doak. 

Men det er ikke bare ved signeringer av juniorspillere brexit har ført til utfordringer for Premier League-klubbene, og ligaen krangler nå med fotballforbundet (FA) om en mulig lettelse på de strenge reglene. Det skriver The Times.

Frykter for sine egne talenter

Forbundet står imidlertid på det som var grunnen til at reglene ble innført i første omgang. De vil verne om de engelske talentene og frykter at landslaget blir svekket av at klubbene kan hente de beste talentene fra utlandet. 

Premier League-klubbene skal ifølge The Times diskutere saken på sitt møte tirsdag. De er misfornøyd med at prisene for utenlandske spillere har skutt i været etter brexit. 

I tillegg til forbudet mot U18-spillere fra utlandet er det som nevnt blitt vanskeligere å hente spillere fra andre land generelt. Spillerne som blir signert må nemlig oppfylle nok krav i et poengsystem for å få arbeidstillatelse. Poeng får man blant annet ved å spille i en høyt rangert liga, eller ved å spille fast for sitt landslag. Høyere overgangssum og høyere lønn gir også flere poeng.

Men FA står på sitt og er bekymret over nedgangen i bruken av engelske spillere. Forrige sesong var kun 33 prosent av spillerne som startet kamper i Premier League engelske, sammenliknet med 38 prosent for ti år siden.

Derfor kan det bli vanskelig for Premier League å få gehør akkurat i denne saken.