– Dette er ikke som å gå på skolen

Jürgen Klopp fryder seg over lyse dager og perfekte treningsforhold.

Etter 14 ligarunder ligger Liverpool på sjetteplass med 22 poeng. Det her hele 15 poeng bak ligaleder Arsenal, og hadde dette vært en normal sesong hadde Klopp viftet med det hvite flagget allerede. Men tyskeren mener at VM-pausen gir ham og resten av Liverpool-troppen en unik mulighet til å få pila til å peke i riktig retning igjen.

– Vi ønsker alle å slå tilbake. Det er realiteten. Vi aksepterer ikke ting som dette. Men det er vanskelig å forandre ting midt i en sesong, for du spiller hver tredje dag, og dersom du har et problem som du forsøker å løse så skaper du ofte et nytt problem. Det skjer veldig ofte. Vi er kommet gjennom en vanskelig periode nå, og ligger på sjetteplass på tabellen. Det er fortsatt noe avstand opp, og jeg vet ikke hvordan dette vil ende. Men jeg vil si at vi skal kjempe for hver tomme. Det er den mentaliteten vi forsøker å skape her, sier Klopp om treningsleiren i Dubai.

– Det er ganske trivelig å være her med dem. Vi er travelt opptatt hele tiden. Spillerne får selvsagt litt fritid, men hver kveld så langt har vi hatt analysemøter og lagmøter der vi viser guttene ulike ting. Dette er ikke som å gå på skolen. Det er fotball, og jeg elsker stemningen på møtene. Jeg ser det på øynene til guttene at de også trives med dette. 

– Ute på treningsfeltet er alle skarpe, fokuserte og tilstede. Det er intense økter. Alle ønsker å bli bedre og bedre. Jeg elsker det. Så langt har treningsleiren vært veldig god. Når du driver utendørsidrett hjelper det med lyse dager, og her har vi perfekte forhold. Det er varmt, men ikke for varmt. Lyset gir oss et løft. Det er grunnen til at vi er her.

Viktig å bringe de unge spillerne nærmere førstelagstroppen

Treningsleire benyttes ofte til å styrke samholdet i troppen, og det er Klopp opptatt av også denne gangen.

– Det hadde vært dumt å dra hit kun for å trene, gå på rommet, spise og gå på rommet igjen. Det ville ikke vært fornuftig. Det viktigste vi har fått ut av slike treningsleire opp gjennom årene er det styrkede samholdet. Du kan ikke bare være på treningsfeltet seks timer per dag. Vi må finne grunner til at dette er mer fornuftig enn andre ting, og mye av det som gjør det mer fornuftig skjer ikke på treningsfeltet, forklarer Klopp.

– Calvin (Ramsey) hadde for eksempel ingen preseason med oss. Nå får han sin første preseason. Han var ute lenge, så det er veldig viktig at han blir kjent med alle, og slike ting.

Liverpool-manageren har tatt med hele 13 akademispillere i troppen på 33 som reiste til Dubai.

Blant disse finner vi tre keepere som aldri har voktet buret for førstelaget, og ti relativt ubeskrevne blad i form av unge utespillere er blitt funnet verdig en tur til Dubai. Stefan Bajcetic og Kaide Gordon er de med mest førstelagserfaring av disse. Bajcetic har fem kamper for førstelaget (En kamp fra start og fire innhopp fra benken), mens Gordon har fire kamper for førstelaget (Tre fra start og ett innhopp fra benken).

De tre keeperne er Fabian Mrozek, Harvey Davies og Marcelo Pitaluga. Førstnevnte har aldri vært på benken i førstelagssammenheng. Det har i det minste de to sistnevnte.

De øvrige utespillerne er venstreback Luke Chambers, midtstopper Jarell Quansah, angriper Bobby Clark (2 førstelagskamper), midtbanespiller Melkamu Frauendorf (2 førstelagskamper), angriper Layton Stewart (1 førstelagskamp), angriper Ben Doak (1 førstelagskamp), midtbanespiller Jake Cain (1 førstelagskamp) og midtbanespiller Dominic Corness.

– Vi har mange unge spillere med oss, og det er viktig å bringe dem nærmere førstelagstroppen. De har gjort det utrolig bra. Stefan har gjort det utrolig bra. Mange har vist seg frem, om jeg skal være 100 prosent ærlig, mens noen fortsatt er i en omstillingsfase. 

– Ben Doak ser veldig lovende ut, nå som han er her med oss. Bobby Clark er også en veldig interessant spiller, slik som en del andre. Det er fint å ha dem her alle sammen. Det er veldig viktig.

Alt handler om å komme i form foran andre halvdel av sesongen

Før spillerne møttes i Dubai hadde de ikke trent sammen på to og en halv uke, men Klopp avslører at alle spillerne har hatt ni treningsøkter i løpet av ferien.

– Det fysiske grunnlaget var dermed lagt foran treningsleiren. I en normal preseason investerer du mye tid i dette. Det gjør vi ikke her. Vi startet ganske tidlig med taktiske ting, og har møter hver dag. 

Klopp beretter at treningene ser bra ut. Han forteller om intense økter.

– Hvert minutt handler om å komme i best mulig form, for vi vet vi har en veldig intens andre halvdel av sesongen foran oss. Vi gleder oss til det. I første del av sesongen var det mye som var veldig vanskelig, men mot slutten nærmet vi oss toppen, eller hva du kan kalle det. Det grunnlaget vi ønsker å utnytte nå.