Har fått nøyaktig som fortjent denne sesongen

Liverpool har for vane å være i toppen «xG»-tabellen, men denne sesongen er sjetteplassen fortjent ut fra det som har blitt skapt.

Da Liverpool slet voldsomt i 2020/21-sesongen, kunne vi i lange perioder se at de røde skapte mange sjanser som de ikke scoret på, samtidig som motstanderen var effektiv. Det endret seg i fjor, da Liverpool endte opp med litt flere poeng enn det som var ventet ut fra underliggende xG-tall.

Denne sesongen ligger de røde akkurat der de «skal» ligge ut fra expected goals-kalkulatorene.

Som vi har sett har Alisson vært så god at han har sørget for at laget har sluppet inn seks færre mål enn forventet, har poengfangsten vært akkurat der den bør være. 22 poeng er fangsten i ligaen så langt, og kalkulaturen mener Liverpool har fortjent 22,44 poeng og en sjetteplass.

Jürgen Klopp og co må med andre ord løfte spillet både offensivt og defensivt for å ta opp jakten på topp fire etter VM-pausen.

Slik ser xG-tabellen i Premier League ut ifølge Understat:

Flere klubber fått godt betalt

Serieleder Arsenal er blant dem som har overprestert mest sammenliknet med hvor mange forventede poeng (xPts) de har skapt. De står med 37 poeng, mens deres xPts er på 31, det samme som Manchester City.

Også Newcastle, Tottenham og Manchester United har plukket flere poeng enn det som har vært forventet ut fra kampene de har spilt.

Liverpool er en av få klubber som ligger akkurat der de er forventet å ligge, mens lag som West Ham, Aston Villa og Leeds har fått dårlig betalt ut fra hvor mye de har skapt, ifølge xG Philosophy.

Ser vi på xG-målforskjellen, som ikke tar hensyn til forventede poeng, kan vi se at Arsenal har hatt en kanonsesong. Også her er Liverpool det sjette beste laget, mens vi blant annet kan se at Chelsea har slitt voldsomt med å få det til denne sesongen.