Liverpool har speidet på Gakpo helt siden 2014

Helt siden Cody Gakpo var femten år gammel har Liverpool holdt øye med ham.

Det var slett ikke tre mål på fem VM-kamper som gjorde at Liverpool fikk øynene opp for Cody Gakpos spisskompetanse. 23-åringen har faktisk vært fulgt av Liverpools speidere i åtte år, helt siden han var 15 år gammel i 2014, opplyser The Athletic.

En mann i Liverpool som har kjent til Gakpos ferdigheter enda lenger er Pep Lijnders. Klopps assistentmanager har fulgt landsmannens karriere siden han var 7-8 år gammel. Lijnders jobbet i PSV som trener ved klubbens akademi. Gakpo sluttet seg til PSV sitt akademi rundt de tider Lijnders forlot PSV til fordel for Porto i 2006.

Gakpos fremgang de par siste årene har vært spesielt imponerende. I 2021/22-sesongen ble han kåret til årets spiller i Nederland etter å ha gjort 21 mål på 47 kamper i alle turneringer. Også denne sesongen har han vært en av de store spillerne i Nederland, der han med sine 30 målpoeng har vært involvert i en scoring hvert 65 minutt han har vært på banen. 13 mål og 17 målgivende pasninger på bare 24 kamper for PSV Eindhoven denne sesongen er bemerkelsesverdig bra.

Må forbedre defensive svakheter

Speidere som The Athletic har snakket med mener at Gakpo må forbedre den defensive siden av sitt spill. Det siste halvannet året har Gakpo jobbet med taktikktrener Loran Vrielink for å bli bedre taktisk, noe som skal ha imponert Liverpool-ledelsen, som mener at dette vitner om en spiller som er ivrig etter å lære og bli bedre.

– Han er en smart spiller som forstår hva som kreves for å spille på høyeste nivå. Han kan omstille seg raskt, og vi har sett resultatene av dette. Han vet hvordan han skal omstille seg til ulike spillestiler og lag, og det er veldig viktig, siteres Vrielink av The Athletic.

Dette vil utvilsomt være nyttig for Gakpo nå som han skal akklimatisere seg i Premier League etter å ha tilbrakt hele sin seniorkarriere i Eredivisie. Vrielink mener at Liverpool får et unikt talent i venstrevingen. 

– De vil få en allsidig spiller som kan prestere i flere ulike posisjoner, og som kan omstille seg veldig raskt. Jeg håper han raskt tar til seg taktikken til Jürgen Klopp.

– Det siste året har jeg sett at han har blitt en bedre avslutter, noe vi så bevis på i VM nylig. Han kan score med begge føtter og med hodet. Han er en annen type spiller enn Liverpool har fra før. Liverpool har som regel hatt små driblere på vingene. Cody kan drible, men han er mye høyere. Med hurtigheten hans kombinert med høyden, hans presise pasninger og gode skudd, vil han være en flott tilvekst for Liverpool.

Leeds og Southampton gjorde seriøse forsøk på å signere Gakpo mot slutten av sommervindet, men kom til kort. Manchester United og Chelsea vurderte å legge inn bud like før jul, og spesielt førstnevnte, med sin nederlandske manager Erik ten Hag, som har det samme agentbyrået som Gakpo, SEG, vil irritere seg over at 23-åringen havnet i Liverpool. The Athletic opplyser at Uniteds sportsdirektør, John Murtough, møtte daglig leder i SEG, Kees Vos, på Manchester Uniteds treningsanlegg, Carrington, like før jul for å diskutere en overgang for Gakpo.