Vil prøve ut midlertidige spillerbytter

Spillere kan bli byttet ut og inn igjen dersom Premier League får det som de ønsker og blir med på en ny prøveordning.

Ved mistanke om hjernerystelse kan Premier League-spillere i fremtiden bli tatt av banen, bli undersøkt og så bli byttet inn igjen, mens en annen spiller kommer inn og tar hans plass på banen i mellomtiden.

Faktisk kan det skje allerede neste år, skriver The Times. Premier League har nemlig søkt om å ta del i en prøveordning der man tester ut slike midlertidige spillerbytter, som skal benyttes dersom man mistenker hjernerystelse hos en spiller. I rugby har man en tilsvarende ordning der det medisinske apparatet får ti minutter til å undersøke om det er snakk om en hodeskade.

Frykter klubbleger bukker under for presset

En ordning med hjernerystelsebytter testes allerede ut i Premier League, men i dag er det ikke snakk om midlertidige bytter.

Dermed frykter blant annet spillerforeningen at klubbleger bukker under for presset om å la viktige spillere forbli på banen, i stedet for å foreta en grundig undersøkelse ved mistanke om hodeskade. Det så vi et eksempel på under VM, da Irans målvakt Alireza Beiranvand ble undersøkt i syv minutter på banen før han fikk spille videre. Senere ble han byttet ut og sendt til sykehus med en kraftig hjernerystelse og et brudd i nesen.

Premier League har sammen med Ligue 1 og MLS søkt fotballens lovgivende myndighet IFAB om å teste ut ordningen.

Generelt er det stort fokus på hodeskader i fotballen for tiden fordi fotballspillere har en større risiko for å få hjernesykdommer senere i livet. I Skottland har man ifølge NRK nå rullet ut en kampanje der man skal heade så lite som mulig på trening med fotballaget.