Blant klubbene i verden som tjener mest på egenproduserte spillere

Liverpool har tjent godt på salg av spillere fra eget akademi.

At Liverpool, med Michael Edwards i spissen, har levert varene på overgangsmarkedet de siste årene, er det ingen tvil om. Det viser seg også når vi ser oversikten over klubbene som tjener mest på salg av egenproduserte spillere. 

CIES Football Observatory har kommet med oversikten over hvilke klubber som har tjent mest på dette siden 2015, og Liverpool er nummer ti på den listen. I England er kun Chelsea foran de røde. 

Kriteriet for å regnes som en akademispiller er at spilleren må ha kommet gjennom akademiet og tilbrakt minst tre år i klubben fra de var 15 til de var 21 år. 

Sterling-salget brakte inn mest

Liverpool har hanket inn 171 millioner euro (141 millioner pund) på slike salg de siste seks og et halvt årene, ifølge CIES. Hele 41 prosent av den summen kom fra salget av Raheem Sterling til Manchester City sommeren 2015. 

Harry Wilson, Rhian Brewster og Ki-Jana Hoever er eksempler på aktive spillere som har blitt solgt ganske nylig etter å ha kommet opp gjennom Liverpools akademi. En annen spiller som bidrar til at summen går opp er Jordon Ibe, som nylig ble klar for en klubb på nivå to i Tyrkia. 

På toppen av listen finner vi portugisiske Benfica, som har solgt akademispillere for hele 379 millioner euro siden 2015. Aller mest tjente de i milliardovergangen til Joao Felix da han dro til Atletico Madrid. Bak dem finner vi Real Madrid og Monaco. Kylian Mbappés overgang til PSG var svært innbringende for sistnevnte. 

Det er engelske klubber som tjener mest penger på salg av akademispillere, foran Frankrike og Spania. Chelsea ligger høyest i England, med 210 millioner euro, blant annet takket være sommerens salg av Tammy Abraham til Roma. 

Både Chelsea og Liverpool har jo dessuten egenproduserte spillere i stallen som neppe er aktuelle for salg med det første.