– Dette er den groveste VAR-tabben jeg har sett når det gjelder voldsom opptreden siden VAR ble innført

Tidligere norsk toppdommer i sjokk over Stuart Attwells hårreisende VAR-avgjørelse da Luis Diaz ble løpt ned av Brighton-keeper Robert Sanchez.

Fotballekspertene er skjønt enige om at Brighton-keeper Robert Sanchez burde ha blitt utvist da han hoppet inn i Luis Diaz da colombianeren headet Liverpool i føringen etter 19 minutters spill på Amex Stadium.

– Jeg har sett situasjonen flere ganger nå. Ikke fordi jeg var i tvil altså, men dette er den groveste VAR-tabben jeg har sett når det gjelder voldsom opptreden siden VAR ble innført, melder den tidligere norske toppdommeren Svein-Erik Edvardsen på Twitter.

Attwell så ingen grunn til å overstyre Dean

VAR-dommer Stuart Attwell mente at Brighton-keeperen ikke burde ha fått mer enn et gult kort, og situasjoner som krever gule kort skal ikke VAR blande seg inn i. Derfor ba han ikke dommer Mike Dean gå til skjermen for å ta en nærmere titt på situasjonen. Det endte med at Sanchez ikke fikk gult kort en gang.

Attwell var mannen som ga Brighton et svært kontroversielt straffespark mot Liverpool etter VAR-sjekk i 2020, og han blir ikke mer populær blant Liverpool-fansen etter at han nå overså det som alle synes å mene var et soleklart rødt kort på Brighton-keeper Sanchez.

Tidligere spillere var ikke i tvil

De britiske fotballekspertene Jamie Carragher og Gary Neville var skjønt enige om at Brighton-keeperen var svært heldig som ikke ble utvist. 

– Jeg er overbevist om at keeperen ikke fikk rødt kort fordi det ble mål. Hadde headingen gått utenfor stolpen ville det ha blitt gitt rødt kort. Det føles nesten som de mente en scoring var nok, skrev Carragher på Twitter.

– Det der må bare være rødt kort, skrev Neville.

Tidligere Liverpool-spiller Peter Crouch og Manchester United-legenden Rio Ferdinand i BT Sport studio sa seg enige med Carragher og Neville.

Crouch sammenlignet situasjonen med situasjonene der Raul Jimenez og Ryan Mason fikk alvorlige hodeskader, mens andre har trukket paralleller til da Jordan Pickford kvestet Virgil van Dijk uten å bli utvist.

– Dersom noe noen gang er farefullt og voldsomt spill, så er det dette. Diaz kunne ha blitt svært, svært alvorlig skadet, slo Crouch fast. 

– Et annet sted på banen ville spilleren som gjorde dette ha blitt utvist. Dette er wrestling. 100 prosent et rødt kort, sa Ferdinand.

Også fotballekspertene i TV 2-studio var skjønt enige om at dette var en klar utvisning.

Klopp hadde ikke sett situasjonen i reprise da han stilte til pressekonferanse

– Jeg kan dessverre ikke si så mye om situasjonen, da jeg har sett den bare en gang. Jeg snakket om situasjonen ute også. Jeg har ikke sett reprise av den, sa Jürgen Klopp under sin pressekonferanse etter kampen.

– Jeg vet ikke om det var et rødt kort eller ei, men jeg synes det var et veldig godt eksempel på VAR-problemene vi fortsatt har. 

– Det var et flott mål, og Mike Dean ser trolig scoringen, og er ikke sikker på hva som skjer. Kanskje tror han at det ikke engang var et rødt kort, for han vet at VAR sitter på utsiden og ser på situasjonen. Og så får vi problemer med at man ikke mener dette er klart og opplagt. Dette er en frase som skaper problemer i slike situasjoner. 

– Selvsagt har alle spurt meg om dette etter kampen, og jeg har ikke startet denne diskusjonen. Alle har spurt meg om det burde ha vært rødt kort eller ei. OK, det burde ha vært et rødt kort, da alle mener det burde ha vært rødt kort. Så hvorfor blir det ikke gitt rødt kort da? VAR ser på det. Det er bare en grunn til det, at de mener det ikke er klart og opplagt. 

– Vi har en dommer som kanskje ikke tar avgjørelsen fordi han venter på VAR. Han lurer på hvorfor han skal gi rødt, når VAR ikke sier at han skal gjøre det. Han vet han har noen som ser på skjermen for ham, og venter på at de skal informere ham. Dette skjer hele tiden.

– Hvorfor har vi disse diskusjonene etter fotballkamper, når folk sitter i studio og sier at det er et opplagt rødt kort? Vi hadde en samtale med dommersjef Mike Riley for et par uker siden, der alle managerne diskuterte ting som dette. Problemet er dette med klart og opplagt. Enten er det riktig eller feil. Det skal ikke være klart og opplagt, men rett eller feil. Det er nok nå.

– Ingen som styrer VAR må tenke på at de kan sette dommeren ute på banen i en vanskelig situasjon med sin avgjørelse, og være forsiktige med å omgjøre avgjørelser. Det ville ha hjulpet. Det er mye å gjøre med dette. For oss var det ikke viktig i dag. Det var et flott mål, men generelt sett er det mye rom for forbedring når det gjelder VAR, avsluttet Klopp.