Betalte ut over 20 millioner pund i agenthonorar

Det var tre klubber som brukte mer.

Hvert år offentliggjør fotballforbundet FA hvor mye hver klubb betaler i agenthonorar. Liverpool har vært blant klubbene som har betalt ut mest. I perioden 1. november 2020 til 1. november 2021 var den samlende summen 272 millioner pund – en økning på ni millioner pund fra sesongen før.

I den siste registrerte perioden, fra 2. februar 2021 til 31. januar 2022, er summen i Premier League på en halv million mer – vanvittige 272,5 millioner pund.

Av disse har Liverpool betalt 22,1 millioner pund. Det er tre klubber som har betalt ut mer: Manchester City (£35M), Manchester United (£29M) og Chelsea (£28,2M). Brentford er klubben som har betalt minst, med kun £3,5M.

De rykket opp fra Championship, der de 24 klubbene betalte £44,3M totalt. 228,7 millioner pund mindre enn i divisjonen over.

Sammen med summene totalt, så offentliggjør fotballforbundet også hvilke transaksjoner som har blitt gjort, og hvem som er spillernes agenter. Selv om summene ikke står, er det likevel litt interessant.

Den oversikten finner du her.

Kan være siste gang det er så lukrativt

I midten av desember rapporterte The Times at FIFA vil innføre en maksgrense fra neste sesong. Maksgrensen vil være på 10 prosent fra overgangssummen, etter innspill fra Premier League.

Det har også tidligere kommet forslag om reguleringer, men da har det vært snakk om en maksgrense på honoraret som betales i tillegg til overgangen, og ikke en satt sum fra kjøpende eller selgende klubb. Etter at Premier League, European Club Association (ECA) og spillerforeningen FIFPRO kom med sine innspel, er det endret til 10 prosent fra alle overganger.

I tillegg skal det settes en maksgrense der agentene kan få maks tre prosent av lønnen til en spiller.