Mané sendte Senegal til VM – Salah og Egypt tapte igjen på straffer

Mohamed Salah må finne seg i å bli hjemme når VM i Qatar skal spilles.

Senegal - Egypt 1-0 (1-0 e.e.o – 3-1 på straffer)

Tirsdag kveld ble det avgjort hvem av Liverpools to afrikanske stjerner som får en billett til VM i Qatar i november.

Egypt hadde et meget godt utgangspunkt, etter å ha vunnet 1-0 i den første kampen. I motsetning til i europeiske turneringer, gjelder fortsatt bortemålsregelen i den afrikanske VM-kvalifiseringen.

Både Mohamed Salah og Sadio Mané var med fra start i kampen.

Det tok ikke lang tid før det forspranget var spist opp. Senegal fikk et frispark ute på kanten allerede før minuttet var spilt. Det tok noen minutter før frisparket kunne bli tatt – men da det først ble slått inn foran mål havnet det også i mål. Boulaye Dia scoret allerede i det tredje minutt.

Som TV-seer var det ikke noe fyrverkeri å se på. Ballen var lite i spill, og det var mange stopp i spillet. En ekstrem mengde laserpenner som siktet i ansiktet på de egyptiske spillerne til enhver tid. Mohamed Salah var veldig godt pakket inn, og lange baller opp mot Salah mot Kalidou Koulibaly var ingen vinneroppskrift.

Den andre omgangen fortsatte som den første – tett og jevnt, mange stopp i spillet, og lite finspill. Senegal var igjen det førende laget, men det var langt mellom sjansene.

Etter 71 minutter slo Salah et lekkert innlegg som nesten ble stanget i mål, men avslutningen til Zizo gikk en meter til side for Edouard Mendy i målet. Samme mann fikk en ny stor sjanse fem minutter senere.

Ekstraomganger og straffer – igjen

Som i alle kampene Egypt spilte i sluttspillet av Afrikamesterskapet, skulle det igjen gå til ekstraomganger. Akkurat det var nok det Jürgen Klopp ønsket seg minst, dersom han satte seg ned framfor TV-en for å se kveldens kamp.

Senegal skapte noen gedigne sjanser i første ekstraomgang, og det er nesten utrolig at det ene innlegget fra Mané ikke endte opp i nettmaskene. Den andre ekstraomgangen handlet mest om å unngå tap – og båremannskapene skal ha vært på banen hele ti ganger, ifølge kommentator Petter Veland.

Det var en kamp der mange lå nede med smeller – og Mané var nede på overtid av førsteomgangen. Han fullførte kampen, og verken han eller Salah så ut til å ha noen skadeproblemer mot slutten av kampen.

Akkurat det er godt nytt før duoen returnerer til Merseyside fremfor Liverpools ekstreme april-program.

Vi fikk ingen flere scoringer i ekstraomgangene, og dermed skulle det igjen avgjøres på straffer, som i Kamerun i februar.

Til VM

Det er sjelden vi har sett slike scener i en straffekonkurranse – med så mange laserpenner i ansiktet på spillerne fra Egypt.

Senegal-kaptein Kalidou Koulibaly tok det første straffesparket. Han satte den i tverrlegger og ut. Da Salah gikk frem for å ta Egypts første, var det tydelig at Egypt ikke ville gjøre det samme som de gjorde i finalen av Afrikamesterskapet da de sparte Salah til slutt og han aldri fikk tatt.

Salah banket ballen over mål!

Senegal brente også sitt andre straffespark, og det samme gjorde Egypt ved straffeekspert Zizo. Dermed var fire av fire straffer misset.

Den første som scoret i straffekonkurransen. var Watford-angriper Ismaila Sarr, som ga Senegal 1-0 på straffe nummer fem. Egypt svarte med å score på sin første med tverrlegger og ned. Senegal satte også sin fjerde straffe. Da Mostafa Mohamed klarte ikke å svare denne gang, og sendte ballen rett på Mendy i målet.

Igjen var det Sadio Mané som gikk frem for å ta den avgjørende straffen... Han banket ballen knallhardt midt i mål, og Senegal skal til VM.

Trekningen av gruppespillet til VM blir gjort fredag kveld.