Nå er Chelsea i trøbbel: Måtte stoppe billettsalget og stenge suvenirbutikken

Den britiske regjeringen har frosset alle Chelsea-eierens midler. Nå får Roman Abramovich problemer med å selge London-klubben.

Den britiske regjeringen har gått kraftig til verks mot Chelsea-eier Roman Abramovic som en følge av Russlands invasjon i Ukraina. Sanksjonene mot Abramovich innebærer at alle oligarkens midler er blitt frosset, og han er også en av sju oligarker som er blitt pålagt reiseforbud. 

For Chelsea FC betyr dette at klubben fortsatt kan operere under en spesialordning, men et eventuelt salg av klubben blir nå satt på vent.

Abramovich kjøpte Chelsea i 2003, men la klubben ut for salg i forrige ute, nettopp på grunn av trusselen om sanksjoner mot ham som en følge av Russlands invasjon av Ukraina. Den russiske oligarken pumpet to milliarder dollar inn i London-kllubben over 19 år, og forvandlet den sovende giganten til en gigant i europeisk fotball. 

Får ikke selge eller kjøpe spillere, eller inngå nye kontrakter

Chelsea får heller ikke selge flere billetter til sine kamper. Bare sesongkortholdere kan gå på lagets kamper. Dette gjelder på ubestemt tid fremover.

Chelsea får heller ikke selge suvenirer til sine supportere, de får ikke kjøpe eller selge spillere, eller inngå nye kontrakter med sine nåværende spillere. 

Chelsea får drive matsalg i forbindelse med kampene, og de får lov til å utbetale lønn til sine ansatte, inkludert spillerne og vaktmannskaper. Klubben får lov til å bruke inntil 500 000 pund per kamp på vakthold og catering.

Klubben kan fortsette å bruke penger på reiser til treninger og kamper, for en sum opp til 20 000 pund per kamp. 

Chelsea vil også fortsette å motta penger fra Premier Leagues eksisterende TV-avtaler, men alle inntekter vil bli frosset, og kan ikke bli tatt ut av klubben.

Får lov til å spille kampene

I praksis betyr dette at Chelseas bortekamp mot Norwich i kveld kan spilles som oppsatt, men Abramovich kan ikke selge klubben.

Den britiske regjeringen må gi en spesiell dispensasjon om Chelsea skal bli solgt, og ingenting av pengene fra et salg vil gå til Abramovich, verken direkte eller indirekte. Russeren vil med andre ord ikke få en penny ved et eventuelt salg av London-klubben. 

Chelsea får fortsette å spille sine kamper og drive andre fotballrelaterte aktiviteter. Dette for å beskytte Premier League, fotballpyramiden forøvrig, lojale fans og andre klubber. 

Nå kan også Chelseas trøyesponsor Three være i ferd med å trekke seg fra samarbeidet.

– Vi er i samtaler med Chelsea, og vi revurderer vår posisjon, heter det fra den kanten, ifølge AP-journalist Rob Harris på Twitter.