Var tilbake på sidelinjen fem måneder etter hjerteoperasjonen

I dag er det 20 år siden Gérard Houllier returnerte til Anfield-sidelinjen etter hjerteoperasjonen.

Den 13. oktober 2001 spilte Liverpool mot Leeds United på Anfield. Etter at pausen var over, var det bare assistenttrener Phil Thompson og laget som kom ut – ikke manager Gérard Houllier.

Ble hastet til sykehus under Leeds-kampen

På vei inn i garderoben hadde franskmannen begynt å føle seg dårlig. Han var stresset på grunn av en svak førsteomgang fra de røde, men dette var noe annet.

Manageren rakk å si noen formanende ord til sine spillere, før han måtte gi seg på grunn av mangel på krefter. Klubblege Mark Waller gjorde en kjapp undersøkelse av sjefen, og Waller ble bekymret. Han nektet Houllier å gå tilbake til sidelinjen og ringte heller en ambulanse.

Houllier ble hastet med ambulanse til Broadgreen Hospital med smerter i brystet. Der måtte han gjennom en livreddende hjerteoperasjon. Legene hadde funnet en lekkasje i hovedpulsåren som frakter blodet fra hjertet og ut i kroppen. Det var en svært alvorlig situasjon, og han lå på operasjonsbordet i elleve timer.

«Noen år senere fortalte jeg Gérard at han var heldig den dagen», skrev Thompson i the Guardian. «Han kunne ikke tro at jeg sa det, men det skjedde under pausen da gatene rundt Anfield var tomme. 45 minutter senere ville en full stadion ha blitt tømt ut på gatene, som ville vært fulle, og ambulansen ville ikke klart å få ham til sykehus i tide. Hvert minutt telte den dagen.»

GODE VENNER: Houllier og Thompson hadde et godt vennskap og utgjorde et godt team som manager og assistent.

GODE VENNER: Houllier og Thompson hadde et godt vennskap og utgjorde et godt team som manager og assistent.

Thompson måtte ta steget opp, og passet klubben i Houlliers fravær. Dagen etter Leeds-kampen fløy laget til Kiev før en tirsdagskamp mot Dynamo Kiev.

«Jeg var så lei meg på den turen. Vanligvis satt vi sammen på en treseter med to poser med vingummi i setet i midten som vi spiste. Men nå var han ikke der og jeg satt der alene. Så slo det meg at jeg måtte snakke foran laget.  Jeg har ikke mangel på ord, men Gérard holdt alltid de beste team talkene. Jeg har alltid tenkt på dem som om han var en kommentator som dekker et hesteveddeløp fordi han gradvis øker tempoet og fortalte spillerne hvor gode de var og aldri motstanderne, og deretter avsluttet han med et klimaks av positivitet.»

Men Thompsons tale til laget gikk fint, og han holdt fortet de månedene mens han stadig rådførte seg med Houllier i sykesenga.

Returen

Den 19. mars 2002 ble Houllier møtt med en overdøvende, stående applaus fra Anfield-publikumet, da han kom ut av tunnelen og fant sin plass ved benken. Det ble en typisk storkamp-under-flomlysene-kamp der de røde ga manageren den beste velkomstpresangen. Inspirert av sjefens retur, vant Liverpool 2-0 over Roma, takket være mål fra Emile Heskey og Jari Litmanen. Liverpool tok seg videre til kvartfinalen i Champions League, men der ble de slått ut av Bayer Leverkusen.

Gérard Houllier var Liverpools manager til 2004. Etter Liverpool, gikk veien videre til Lyon og senere Aston Villa.

Den 14. desember 2020 døde Houllier, 73 år gammel. Han hadde gått gjennom nok en hjerteoperasjon kort tid før dødsfallet.