Nå har UEFA vedtatt de nye økonomireglene

FFP erstattes av FSCLR.

UEFA har torsdag godkjent de nye reglene som skal erstatte Financial Fair Play (FFP), som fases ut etter å ha vært gjeldende i et drøyt år. De nye reglene har blitt kalt Financial Sustainability and Club Licensing Regulations (FSCLR). 

Foruten å ha en langt mer komplisert forkortelse enn sin forgjenger, skal FSCLR ha tre overordnede punkter: soliditet, stabilitet og kostnadskontroll. Sistnevnte skal ifølge The Athletic sørge for at klubber ikke kan bruke mer enn 70 prosent av sin inntjening på overganger, lønninger og agenthonorarer. 

Tre punkter

Soliditetspunktet skal sørge for at man ikke kan ha gjeld som har forfalt, enten det er til skattemyndigheter, andre klubber eller ansatte. UEFA skal nå styrke kontrollen på dette området og stå klare med strengere straffer til klubber som ikke følger reglene. 

Det siste punktet, stabilitet, handler om hvor mye penger klubber har lov til å tape. Den summen blir doblet fra dagens 30 millioner euro over en treårsperiode, til å bli 60 millioner euro over en treårsperiode. 

Brudd på reglene kan medføre at klubber får poengtrekk eller innstramminger på størrelsen på spillertroppen. Det blir for øvrig spekulert i om en annen straff kan være at klubber «rykker ned» mellom de ulike UEFA-turneringene. Et Europa League-lag kan for eksempel sendes ned i European Conference League om de bryter med det nye reglementert. 

UEFA-president Aleksander Ceferin, som var til stede da FSCLR ble innført formelt torsdag, omtaler FFP som en ubetinget suksess etter lanseringen i 2010, men at tiden nå er moden for å oppdatere reglementet for å møte fremtiden på best mulig vis.