Hillsborough-tragedien grunnen til at franske myndigheter stilte med opprørspoliti på Champions League-finalen

Sjokkerende rapport om hvorfor franske myndigheter satte inn opprørspoliti mot Liverpool-fansen.

David Conn i Guardian avslører at franske myndigheter valgte å benytte seg av store mengder opprørspoliti under Champions League-finalen i Paris fordi de hadde fått for seg at Hillsborough-tragedien i 1989 var linket til hooliganisme.

Det viser seg altså at politivolden og bruken av tåregass mot uskyldige fans utenfor Stade de France skyldes feilinformasjon og forutintatte holdninger. Det viser en rapport på 30 sider utarbeidet av Michel Cadot i det franske sportsdepartementet. 

I rapporten står det at «Hillsborough-tragedien i 1989 – som resulterte i 97 dødsfall – førte til et massivt oppbud av opprørspoliti for å holde ro og orden, og for å respondere på risikoen for hooliganisme og kaos, slik som hadde skjedd i Marsielle den 13. juni 2016 i forbindelse med kampen mellom England og Russland.»

Hillsborough-familiene har ifølge Conn reagert med vantro på rapporten, som altså linker Hillsborough-tragedien til hooliganisme. 33 år senere har man altså i det franske politiet fortsatt ikke fått med seg hva som virkelig skjedde på Hillsborough. 

Det ble i 2016 slått fast at Hillsborough-tragedien verken skyldes hooliganisme, fyll eller billettløse fans. 

– Dette er utrolige fordommer mot Liverpool-supporterne. Franskmennene har totalt misforstått det som skjedde for 33 år siden, og de hadde nær skapt en ny tragedie i Paris, med en ny generasjon Liverpool-fans, siteres Luise Brookes av Guardian. Hun mistet broren Andrew på Hillsborough.

Flere feil og mangler ved håndteringen av publikum på Stade de France

Guardian skriver at Cadots rapport har avslørt flere feil og mangler ved håndteringen av publkum på Stade de France, hvor avspark ble utsatt i 36 minutter, da tusenvis av supportere ikke fikk komme inn på stadion, selv om de hadde billetter til kampen. Mange av de som sto i kø og ventet på å slippe inn ble tåregasset av det franske politiet.

I rapporten hevdes det fortsatt at mange Liverpool-supportere med falske billetter var en del av problemet. Steve Rotheram, borgermester for Liverpools byregion, opplevde selv kaoset på nært hold i Paris, og mener dette er en beskyldning som den franske regjeringen benytter seg av for å føre ansvaret over på noen andre enn seg selv. 

– Det elendige politiarbeidet og mishandlingen av publikum i Paris var basert på feilinformasjon og forutintatte holdninger. Dette bare viser behovet for en grundig uavhengig granskning, slår han fast.

Margaret Aspinall, som var den siste lederen av Hiillsborough Family Support Group, beskriver rapporten som en skam.

– Dette beviser det vi fryktet, at et fullstendig falskt bilde av hva som skjedde på Hillsborough er blitt tegnet for politistyrken i et annet land. Det viser hvor sterkt løgnene til politiet i vårt eget land fortsatt står seg i utlandet.