– De hadde kantiner som ikke var tilrettelagt for å lage mat

Professor Don MacLaren, som tidligere jobbet med Liverpool, forteller hvordan fokuset på ernæring har forandret seg.

– Kostholdet kan utgjøre minst 10 prosent mellom når du bommer og om du får det til riktig, sier Don MacLaren.

Han har over 35 års erfaring fra feltet, og var den første professoren i Storbritannia innen sportsernæring. For Daily Mail fastslår han at det har blitt en stadig viktigere del av sporten.

Var i Liverpool med sin kunnskap

Videre i dag er han professor emeritus ved Liverpool John Moores University. Tidligere, fra midten av 90-tallet og til 2015 jobbet han innen fotballen.

Her bisto han lag som Liverpool, Manchester City, Bolton og Everton.

DEN FØRSTE AV SITT SLAG I STORBRITANNIA: Professoren kan vise til over 35 år innen sportsernæringsfeltet.

DEN FØRSTE AV SITT SLAG I STORBRITANNIA: Professoren kan vise til over 35 år innen sportsernæringsfeltet.

Det var en periode hvor mye endret seg i klubbene, og sporten for øvrig.

– De hadde kantiner som egentlig ikke hadde tilrettelagt stort for matlaging. Det var kun en dame der med en assistent og hun var veldig begrenset med tanke på hva hun kunne lage, og det var stort sett bare å kaste sammen noe.

Houllier og Benítez moderniserte det

Ifølge MacLaren så de europeiske trenerne Gérard Houllier og Rafael Benítez potensialet her. «Big Sam» Allardyce skal ha vært den første engelske treneren som var interessert i fordelene.

I tillegg var skotske David Moyes nysgjerrig. Helt avgjørende mener eksperten.

– Det er meningsløst om ikke treneren er fullt og helt med på det.

Klopp videreførte det

Jürgen Klopp har fortsatt denne trenden.

I 2016 ble tyske Mona Nemmer hentet fra Bayern München og ansatt som ernæringsansvarlig.

TO SOM VAR POSITIVE: Gérard Houllier og Steven Gerrard trekkes frem for å ha sett mulighetene innen kosthold og ernæring.

TO SOM VAR POSITIVE: Gérard Houllier og Steven Gerrard trekkes frem for å ha sett mulighetene innen kosthold og ernæring.

Hun har tidligere uttalt at: 

– Fotball er en utfordrende sport fordi på den ene siden handler det om utholdenhet, men på den andre er det styrke, så jeg prøver alltid å oppdatere min kunnskap og være tett på universitetene for å være oppdatert med det siste.

– Noen spillere liker å lage mat selv, andre foretrekker å få med seg en ferdigpakket pose med mat, men her liker vi å jobbe individuelt. Hvis spilleren ønsker et matlagingskurs, eller konene eller kjærestene gjør det, har vi muligheten til å hjelpe dem med hva de måtte trenge.

Gerrard hørte godt etter

Av spillere blir Tottenhams Eric Dier og Steven Gerrard spesielt nevnt av MacLaren.

– Jeg husker en ung Steven Gerrard og Eric Dier som unge gutter som lyttet nøye.

– De spurte om råd for hva de kunne ha for frokost, middag og sa at de printet det ut og hang det på kjøleskapet.

Eksperten forteller at det er ulike motivasjonsfaktorer for spillerne i karrieren.

– Unge spillere er mer mottagelige til å høre etter for en lengre periode for å komme inn og etablere seg selv. Eldre spillere ønsker å lytte fordi de vil forlenge karrieren. 

Sånn kan en typisk meny se ut

Frokost: 
Inntil to timer før trening.
Frokostblanding, havregrøt, brød, yoghurt eller egg.
Minst 500ml vann.

DAGENS SJEF PÅ OMRÅDET: Pep Guardiola hentet Mona Nemmer til Bayern, før Jürgen Klopp snappet opp sin landskvinne.

DAGENS SJEF PÅ OMRÅDET: Pep Guardiola hentet Mona Nemmer til Bayern, før Jürgen Klopp snappet opp sin landskvinne.

Lunsj:
Etter trening.
Kylling, fisk eller veganske/vegetariske valg med pasta, ris eller poteter som tilbehør, pluss grønnsaker.
Nøtter, frukt, vitamindrikk, urte- og frukt-te.

Middag: 
Lignende som lunsj og spillerne spiser ofte hjemme, etter individuelle menyer satt sammen av klubbens ernæringseksperter.

Før kamp: 
Bananer, riskaker, barer, noe søtt, rødtbetjuice, koffeinshots, elektrolytt-drikke. 

Etter kamp: 
Mindre strengt på grunn av energiforbruket, her kan til og med pizza bli levert til garderoben (som da England slo San Marino 10-0 i november).
Dog er det fortsatt fokus på å begrense «skadene» fra dårlig ernæring. 
Kyllingspyd, burgere, chilli, sushi, fruktsalt og proteinshake er ikke utypiske valg. 

Tiden med Carlsberg, Greggs, Pizza Express, KFC, Costa, Pizza Hut og McDonald’s har forsvunnet for lengst.