Liverpool FC en sjakkbrikke i LeBron James sitt smarte forretningsspill

LeBron James har sagt at han ønsker å eie et NBA-lag i Las Vegas, og kan ha brukt Liverpool FC som en brikke på veien til å nå det målet.

Joe Pompliano har god greie på hva som rører seg innen sportsbusiness i USA, og han mener at LeBron James har foretatt en rekke kalkulerte sjakktrekk som har ført han langt på vei mot målet å eie et NBA-lag. På Twitter forklarer Pompliano hvordan basketballstjernen har gått frem, og Liverpool FC er en av sjakkbrikkene han har benyttet seg av.

LeBron James skal nå være milliardær, ifølge Forbes, men det er likevel ikke nok til å eie et NBA-lag. Men han kan få hjelp av Liverpool-eier Fenway Sports Group.

FSG eier som kjent Boston Red Sox, Fenway Park, Liverpool FC og Anfield. 

Første gang LeBron James ble involvert med FSG var i 2011, da FSG ønsket å bruke basketballstjernen i sin markedsføring. I stedet for å selge sine tjenester til FSG i bytte mot kontanter eller en andel av fortjeneste, aksepterte James en eierandel på 2% i Liverpool FC. Det var bare starten på et forretningseventyr for basketballprofilen.

Liverpools verdi har nemlig skutt i være siden 2011. Le Brons 2% var opprinnelig verdt 6,5 millioner dollar, men Liverpools verdi økte med tiden fra 500 millioner dollar til 4,5 milliarder dollar. Dermed var Le Brons andel verdt rundt 90 millioner dollar.

Byttet 2% i Liverpool med 1% i FSG

FSG fikk inn 750 millioner dollar i fjor ved å selge 10% av selskapet til RedBird Capital. I den forbindelse ble LeBron James partner i FSG. Han byttet da ifølge Pompliano ut sin eierandel på 2% i Liverpool FC med en eierandel på 1% i morselskapet FSG.

Verdien på de to eierandelene var omtrent den samme, 90 millioner dollar, men byttet gjorde at han ble deleier i alle FSG sine klubber.

FSG fikk inn de 750 millionene fordi de ønsket å kjøpe flere lag, fortrinnsvis i NBA og NHL. Det gikk ikke lenge før de kjøpe aksjemajoriteten i Pittsburgh Penguins for rundt 900 millioner dollar. Men hva med NBA? Det er her LeBron James kommer inn.

Planen er tilsynelatende å starte et NBA-lag i Las Vegas, som LeBron James skal være sjef for. Pompliano slår fast at dette på nåværende stadie bare er spekulasjoner, men han tror altså at LeBron James gjennom sin investering i Liverpool FC er i ferd med å nå sitt mål om å drive sitt eget NBA-lag.