Nå blir ligacupen nedprioritert også i lavere divisjoner

Ligacupens fremtid er i fare, men skribent mener å sitte på løsningen.

Ligacupen har helt siden Arsene Wengers tid blitt nedprioritert av topplagene, som har benyttet anledningen til å gi unge spillere sjansen ved siden av seniorene som ikke er førstevalg. Det er som regel først når det drar seg til mot semifinalene at stjernene slipper til og managerne lukter snurten av et trofé. 

Tidligere har dette gitt underdogs muligheten til å nå helt til finalen i turneringen. Sist vi så dette var i 2013, da Swansea slo Bradford på Wembley. Men siden den gang har spillerstallene til storlagene blitt så gode at selv B-lagene kan nå langt i turneringen. 

Siden Swanseas overraskende triumf har Manchester City vunnet seks av utgavene av turneringen, mens Liverpool, Chelsea og Manchester United har vunnet én gang hver. Det kan se ut til å ha ført til at ligacupen, som nå er sponset av energidrikken Carabao, blir nedprioritert også lenger ned i divisjonssystemet. 

Lite interesse

Ligacupen består av de 92 klubbene i Premier League og Football League, og denne uken ble den første runden unnagjort med lag fra League One og Two samt Championship. Men interessen er tilsynelatende ikke like høy som den er for seriefotball, ifølge Daily Mail

Det var kun drøyt 8000 tilskuere da Sheffield Wednesday slo Sunderland på Hillsborough onsdag kveld. Til sammenlikning var 27.000 på plass i serieåpningen mot Porstmouth for to helger siden. Tilskuerantallet mellom Ipswich og Colchester i ligacupen var under halvparten av antallet som så Ipswich mot Bolton i League One.

Mange av lagene gidder ikke sende ut sine beste spillere i ligacupen. Det viser seg spesielt av Championship - 15 av 20 de fra nest øverste nivå som spilte tirsdag og onsdag røk ut av cupen. Og det før Premier League-klubbene i det hele tatt har entret turneringen. 

Championship-klubbene ser ikke noe poeng i å slite seg gjennom to til tre runder for bare å bli feid ut av et storlag i åttedels- eller kvartfinalen. 

«Hva er poenget med EFL sin viktigste cupturnering dersom den ikke skal gi EFLs beste lag en mulighet til å hamle opp med de beste i landet? Og hvorfor fortsette med cupen dersom Championship-lagene heller vil spare energi for å kjempe seg til Premier League?», skriver Matt Barlow i en kronikk i Mail Plus

Løsningen: Kast ut Premier League-lagene!

Ligacupen er fra før i stor fare for å forsvinne fra terminlisten fordi den ikke har i nærheten av samme kommersielle verdi som Champions League, som ønsker seg flere og flere kamper. 

Barlow mener derfor det finnes en enkel løsning på utfordringen. Nemlig å kaste ut Premier League-lagene fra ligacupen. 

«Gjør den om til en utslagsturnering med de 72 lagene i EFL og gi alle en mer realistisk mulighet til å nå en finale, ha en fantastisk dag og kjempe om et prestisjefylt trofé», skriver han. 

Samtidig vil han at EFL Trophy, der U21-lag fra Premier League møter seniorlagene i League One og League Two, bør bli en ren U21-turnering. 

«Med dette forslaget kan man styrke FA-cupen, lette på kampprogrammet for de som spiller i Europa og spare oss for de årlige utklassingene fra Guardiola, Klopp og co», skriver Barlow.