Nytt forslag kan få lag i nedrykksstriden til å skjelve

Ny økonomisk pakke til EFL er verdt hundrevis av millioner pund - men lag som står i fare for nedrykk kan skjelve.

Premier League og English Football League (EFL), som består av Championship samt League One og Two, skal nærme seg enighet om en ny økonomisk pakke etter to år med uenighet. Premier League-klubbene er under press fra både EFL og den engelske regjeringen om å komme til enighet om en økonomisk pakke som skal komme de mindre klubbene til gode. 

Daily Mail og Sky Sports er blant de som har omtalt at klubbene i Premier League møttes onsdag for å diskutere den nye avtalen. 

«Premier League-klubbene kan endelig komme til enighet om en økonomisk pakke for EFL til en verdi av flere hundre millioner pund», skriver Daily Mail og legger til at onsdagens møte var en hasteinnkalling. 

Forslagene i pakken kalles «A New Deal for Football», og Sky Sports skriver at det endelig nærmer seg enighet etter at partene har stått langt fra hverandre helt siden starten av koronapandemien.

Nedrykkstruede lag skjelver

En del av avtalen som omtales skal innebære en kraftig reduksjon av fallskjermutbetalingen som tilfaller de klubbene som rykker ned fra Premier League. Forrige sesong skal Sheffield United, Fulham og Bournemouth ha mottatt 39 millioner pund i såkalte solidaritetsmidler, mens resten av Championship-klubbene stort sett bare fikk 4,8 millioner pund hver. 

EFL, med tidligere Liverpool-styreleder Rick Parry i spissen, har lenge krevd at det må bli slutt på fallskjermen fordi det gir lagene som rykker ned en for stor fordel på nivå to. Parry var blant dem som støttet utskjelte Project Big Picture nettopp fordi det der lå inne forslag til mer penger til EFL. 

Nå ser det ut til at e kan få viljen sin uansett. Hvor mye det er snakk om i årlige utbetalinger er ikke kjent, men Daily Mail skriver at det spesielt skal være klubber i League One og League Two som kommer til å nyte godt av den nye avtalen - dersom den blir stemt gjennom. 

The Times skrev i vår at Premier League lovet å hoste opp 1,6 milliarder pund til EFL over de neste tre årene. Det er om lag 10 prosent av ligaens omsetning. EFL har på sin side krevd 25 prosent - og fått regjeringens støtte. Det er et forslag Premier League-sjef Richard Masters mener vil være katastrofalt for ligaen. 

Pengebeløpet som ligger inne i dagens forslag er ikke kjent, og det har heller ikke kommet noen rapporter fra onsdagens møte. Ifølge Sky Sports var saken kun oppe til diskusjon og orientering onsdag. Selve avstemningen vil skje på et senere tidspunkt.