Forklarer Portugal-linken: – Vi kjøpte de to beste spillerne i den portugisiske ligaen

Det er ingen tilfeldighet at Liverpool har handlet så mye fra Portugal, og heller ikke at de slo Tottenham i kampen om Luis Díaz.

– Luis Díaz var den beste spilleren i den portugisiske ligaen og vi fikk han. Etter at han dro, ble Darwin Núñez den beste spilleren i portugisiske ligaen og vi hentet han. Han kommer til å klare seg bra her, sier en smilende Pepijn Lijnders til The Athletic.

Da det ble klart at Liverpool hadde vunnet racet om Díaz, gikk Lijnders ut og kjøpte den dyreste rødvinsflaska han fant.

– For det første, så er det et stort kompliment til den portugisiske ligaen, fastlår Lijnders.

Innside-informasjon fra Portugal

Disse to 2022-kjøpene er med i ei rekke av sterke signeringer med portugisisk link. Diogo Jota debuterte for Portugal i 2019, i 2020 ble han hentet til Liverpool fra Wolves. 2002-modellen Fábio Carvalho har vært et kjent navn på aldersbestemte landslag.

BESKRIVES SOM EN GAMECHANGER: Ifølge Pepijn Lijnders trengte Liverpool Luis Díaz på samme måte som vann i en ørken.

BESKRIVES SOM EN GAMECHANGER: Ifølge Pepijn Lijnders trengte Liverpool Luis Díaz på samme måte som vann i en ørken.

– De produserer spillere som alltid påvirker den nye klubben de går til, de beste gjør garantert det. Ros til speiderne og trenerne som utvikler spillere der. Nivået er høyt.

Det er naturlig at de røde ser til Primeira Liga. Både Vitor Matos og Pepijn Lijnders jobbet i FC Porto, før de kom til Merseyside. Derfor sitter de på førstehåndskunnskap om hva som rører seg over havet.

– For det andre, de lagene vi spiller mot, i dette tilfellet var det Porto og Benfica, gjør det så mye enklere for oss å vektlegge og se kvalitetene en spiller har. Vi spilte mot Porto i gruppespillet så da lærte mer om Luis Díaz. Selvsagt, vi hadde fulgt han tidligere i andre konkurranser også.

Fulgte Núñez fra tida i Spania

Gruppe B var scenen da Liverpool slo Porto 5-1 og 2-0 i 2021. I kvartfinalen ventet Benfica.

– Det var det samme med Darwin da vi møtte Benfica. For å være ærlig, vi kjente til han fra Almería. Vitor var allerede en fan. Han likte han virkelig. Darwin hadde gjort en stor overgang til Benfica.

NATURLIG DEL AV KLUBBEN: Utenom et kort opphold i NEC Nijmegen hjemme, har Pepijn Lijnders vært i sentrum og kulissene av Liverpools begivenheter.

NATURLIG DEL AV KLUBBEN: Utenom et kort opphold i NEC Nijmegen hjemme, har Pepijn Lijnders vært i sentrum og kulissene av Liverpools begivenheter.

– Så spilte vi mot dem i kvartfinalen og vi merket at, ’ok, dette er en vi virkelig bør holde et øye med’. Det er ikke kun Luis og Darwin, vi er svært fornøyde med Fábio også. Han er en vi virkelig ønsket og trengte, for nå og for fremtiden.

Imponerende portugisisk nettverk

I tillegg har Julian Ward, Michael Edwards’ etterfølger, en fortid som leder for analyse og scouting i det portugisiske fotballforbundet. Nettverket hans i regionen beskrives som imponerende. Det var ingen tilfeldighet at Liverpool var raske med å plukke opp Luis Díaz foran blant andre Tottenham.

– Det virkelige kvaliteten i denne klubben er linja mellom sportsdirektør og trener, linja mellom eierne og treneren. Det gjør oss sterke.

– Vår sportsdirektør, vår trener, trenerapparatet, eierne, alle har de samme tankene, ’greit, la oss gå og få tak i han’. Vi alle tenker det samme. Det er det jeg liker sånn med oss. Signeringene våre må være riktige. Vi har ikke kapasiteten eller viljen til å få dem feil, vi ønsker å treffe.

Vil se hele kamper selv

Lijnders og Matos er begge med i WhatsApp-gruppa «Diamond Dogs», oppkalt etter den populære TV-serien Ted Lasso og hans støtteapparat. De to tidligere Porto-trenerne avslører at de ser Primeira Liga så ofte de har sjansen.

– De spillerne jeg virkelig liker, jeg ønsker alltid å se dem i fulle kamper. Øyeblikk kan vise en god del, du kan få et inntrykk. Men jeg vil se hvordan noen håndterer det når ting ikke går så bra i en kamp. Hvor tett er han med de andre, hvordan de andre spillerne reagerer mot den spilleren når noe virker og ikke virker.

GIKK GRADENE I LIVERPOOL: Pepijn Lijnders startet med å trene U16, og her hadde han blant annet en ung Trent Alexander-Arnold.

GIKK GRADENE I LIVERPOOL: Pepijn Lijnders startet med å trene U16, og her hadde han blant annet en ung Trent Alexander-Arnold.

– Jeg kan alltid se og føle en spillers ekte identitet i en full kamp. Jeg tror at det er viktig for det det gir meg bedre innsikt. Kun da stoler jeg på min mening.

Har truffet igjen

Så god er Lijnders’ dømmekraft at Jürgen Klopp har gitt han full kontroll over lagets treningsprogram, og nederlenderen vil være en het kandidat den dagen Klopp gir seg. Selv er ikke Lijnders i tvil om at klubben igjen har truffet med sine nyrekrutteringer.

– Nye signeringer må alltid ha noe å tilføre oss som vi ikke har eller gi oss noe hvor vi virkelig kan forbedre. Fotball er alltid som det. Du må alltid utvikle deg for å kunne score mer og slippe inn mindre.

Da Liverpool slet i ligaåpningen mot Fulham, var Jürgen Klopp rask til å vende seg mot Darwin Núñez. Innhoppet var avgjørende for at det ble poeng på Craven Cottage.

– Darwin er en type som i løpet av en kamp kan skape fire sjanser. Faktisk, i den kampen (Manchester City), han hadde fire sjanser på 30 minutter på egen hånd. Alle kan se hva han kan tilføre oss. Vi er begeistret over å jobbe med han. Vi er veldig glade for at disse gutta valgte oss. Vi ønsket dem og vi fikk dem.