Salah har blitt Liverpools store sjanseskaper

Mens backene sliter med å skape sjanser er det Mohamed Salah som tar mest ansvar.

Liverpools førstevalg på backene, Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson, står så langt kun bokført med én målgivende pasning til sammen denne sesongen. Den kom da Robertson fant panna til Virgil van Dijk på et hjørnespark i 9-0-seieren over Bournemouth for halvannen uke siden. 

Andrevalget Kostas Tsimikas er den av backene som har flest målgivende pasninger - han leverte to i innhoppet i den samme kampen. 

Totalt sett har sesongstarten gitt urovekkende tall for de normalt svært kreative backene til Liverpool. De har skapt mindre enn de pleier. Samtidig har forrige sesongs assistkonge Mohamed Salah vært den som har tatt ansvar i sjanseskapingen. 

24 sjanser skapt

Salah har nemlig levert 24 nøkkelpasninger, det vil si pasninger som har ledet til avslutning. Det er mest i hele Premier League - tre mer enn Manchester Citys Kevin De Bruyne og seks mer enn Leeds-spiller Jack Harrison, som er nummer tre på listen. 

Så langt har det kun betalt seg i to målgivende pasninger. Begge kom i seieren over Newcastle. Salah står for øvrig også med to scoringer, én mot Fulham og én mot Manchester United. Roberto Firmino har flest målgivende pasninger, med tre - samtlige kom mot Bournemouth.

Sjanser skapt i Premier League 2022/23: 

1 Mohamed Salah, Liverpool - 24
2 Kevin De Bruyne, Man. City - 21
3 Jack Harrison, Leeds - 18
4 Ilkay Gündogan, Man. City - 16
5 James Ward-Prowse, Southampton - 15
6 Gabriel Martinelli, Arsenal - 14
7 Pascal Gross, Brighton - 14
8 Gabriel Jesus, Arsenal - 13
9 Harry Kane, Tottenham - 13
10 Heung-Min Son, Tottenham - 13

Kilde: Whoscored.com

Vanligvis finner vi spesielt Trent høyt oppe på denne listen, men ikke så langt denne sesongen. Trent står med 13 og Robertson med ni. Og mens samtlige av Salahs nøkkelpasninger har kommet fra åpent spill, har de to backene fem hver fra dødballer. 

Årsakene? 

The Athletic har i detalj sett nærmere på årsakene til at Trent og Robertson tilsynelatende skaper mindre denne sesongen, og vi anbefaler å ta en kikk på den artikkelen. 

Noen av hovedtrekkene er at Trent faktisk er mer involvert i spillet denne sesongen. Han har flere ballberøringer, innlegg og pasninger inn i motstanders sekstenmeter. Men han finner sjeldnere rommene der han serverte flesteparten av sine målgivende pasninger forrige sesong - nemlig bredt i banen omtrent på linje med sekstenmeteren. Trent er nå mer sentralt i banen, som for eksempel der scoringen mot Bournemouth kom. 

Når det gjelder Robertson er han på sin side mindre involvert i spillet enn det han var forrige sesong, og vi har heller ikke sett samspillet mellom skotten og Luis Diaz fungere like godt som det gjorde i vårsesongen. 

Vi får håpe at det løsner snart for Liverpools superbacker.