34 år etter Hillsborough-tragedien beklager politiet for første gang

En historisk dag.

Sentrale skikkelser i det britiske politiet har nå for første gang innrømmet at det var slett arbeid fra politiet som var den viktigste årsaken til Hillsborough-tragedien i 1989, som førte til at 97 Liverpool-supportere mistet livet.

Nå har ledere i College of Policing, et organ som representerer alle som jobber i politiet England og Wales, sammen med National Police Chiefs' Council, for første gang gått ut med en beklagelse til Hillsborough-familien. Unnskyldningen kommer i forbindelse med at politiet kommer med sin respons til en rapport om skandalen som ble sluppet i 2017. 

Det var den tidligere biskopen i Liverpool, James Jones, som leverte den nevnte Hillsborough Families Report. Der ble det blant annet tatt til orde for at reformer skulle innføres for at man aldri skal oppleve liknende igjen. Ikke bare når det gjelder selve tragedien, men også det som har skjedd i alle årene som har fulgt i form av ansvarsfraskrivelse, løgner og stillhet etter hvert som sannheten har kommet frem. 

De første

Uttalelsen de to politiorganisasjonene kommer med er den første beklagelsen som kommer fra det holdet, snart 34 år etter tragedien. 

– 97 uskyldige menn, kvinner og barn ble drept. Det var politiets feil som var hovedgrunnen til at tragedien skjedde, og de samme feilene har ført til lidelse for familiemedlemmer helt siden det skjedde, sier sjefene i de to organisasjonene, Andy Marsh og Martin Hewitt, i en uttalelse.

Videre sier de at hele politistyrken gjorde fryktelige feil den forferdelige dagen, og i de mange årene som har fulgt der pårørende har kjempet for at sannheten skulle komme frem. 

– Da vi trengte trygg ledelse som mest, ble de som var i sorg ofte behandlet på en lite sensitiv måte, og responsen manglet koordinasjon og oversikt, sier de videre.

Reformer

Politiet vil nå gjennom flere reformer sørge for at vi aldri skal oppleve liknende igjen. Alle politibetjenter skal nå signere dokumenter som skal sørge for at politiorganisasjoner må erkjenne når de har gjort feil. 

De vil også sette inn nye retningslinjer som skal sørge for at dokumenter ikke kan forsvinne eller bli ødelagt, slik som har vært tilfellet etter Hillsborough-tragedien. 

Åpenhet vil bli en sentral del av de nye retningslinjene som College of Policing skal revidere senere i år. 

Erfaringer fra blant annet Hillsborough-tragedien skal styrke de representantene fra politiet som har med pårørende å gjøre etter store tragedier.