Slik overrumplet Brentford Klopps menn på dødballer

Thomas Franks mannskap skapte farligheter omtrent hver gang de fikk muligheten på dødballer mot Liverpool.

Etter at den første omgangen mellom Brentford og Liverpool var ferdig mandag kveld, var rødtrøyene heldige med å bare ha sluppet inn to mål. 

Biene hadde hele fire baller i nettet i den første omgangen, men to av de ble avblåst for offside. Hele tre av de fire situasjonene kom fra dødballer. 

I kjølvannet av kampen sa Klopp at motstanderne tøyde reglene på de offensive dødballene og at dommeren burde ha tatt grep. 

Vi har sett nærmere på situasjonene i vårt analyseverktøy InStat og ved hjelp av en artikkel fra The Athletic om Brentfords dødballer, for å se om Liverpools manager hadde et poeng. 

Smart Thiago-sperre

På det første målet var det oppsiktsvekkende at ballen datt ned i beinet på Konate, og at ingen Liverpool-spillere var til stede på første stolpe for å klarere ballen før den kom så langt. Etter å ha sett på bildene kan man imidlertid se hvorfor det skjedde, og hva Klopp reagerte på.  

Thiago forsøker å komme seg ut for å klarere, men blir sperret av Janelt ved første stolpe.

Thiago forsøker å komme seg ut for å klarere, men blir sperret av Janelt ved første stolpe.

Når dødballen slås inn er det Tsimikas, Fabinho og Thiago som har ansvar for området ved den første stolpen. Hverken Tsimikas eller Fabinho klarer å klarere ballen, og Thiago er nestemann i rekka etter dem. 

Det er noe vanskelig å se på bilde, men spillerne som er nærmest den første stolpen er Thiago og Brentfords Vitaly Janelt. Spanjolen klarer ikke å komme seg forbi tyskeren, og Konate klarer ikke å stokke beina og må se ballen gå i eget nett. 

Dette sperretrekket gjorde Janelt på hver dødball, og det er nok en av tingene Klopp reagerte på. Allerede på neste dødball ble det farlig igjen. 

Tsimikas er feilposisjonert, og Nørgaard får heade fritt på mål fra bare noen meter.

Tsimikas er feilposisjonert, og Nørgaard får heade fritt på mål fra bare noen meter.

Denne gangen står Tsimikas feilposisjoner, som gjør at Nørgaard får heade fritt fra bare noen meter. Alisson redder det første forsøket, men klarer ikke få returen ut av farlig område. Der får Ethan Pinnock prøve seg to ganger, før Wissa endelig får ballen forbi Alisson på tredje forsøk, men fra en offsideposisjon. 

Endret strategi

Etter å ha brukt samme strategi to ganger, brukte Brentford en annen strategi på neste dødball. 

Denne gangen sendte Mbuemo ballen mot bakre stolpe, hvor Wissa på utrolig vis har tid til å ta ned ballen på brystet før avslutningsforsøket hans endte i mål via en offsideplassert Mee. 

Wissa får ta ned ballen upresset på hjørnesparket.

Wissa får ta ned ballen upresset på hjørnesparket.

I dette tilfellet må Trent Alexander-Arnold ta på seg skylden for å være passiv og ikke få hindret Wissa - først og fremst i å ta ned ballen, men etter det i å komme til avslutningen. 

Tøyer reglene

Klopp understreket at Franks menn var slue, men smarte, i dødballsituasjonene. 

– De tøyer reglene på offensive dødballer. Misforstå meg rett, det er veldig smart, men det gjør de. Hvis man isolerer situasjonene er det fem frispark, men ingen ser det fordi det er så kaotisk. Det er sånn de gjør, og det er veldig bra. 

Det sa tyskeren i intervjuet etter kampen, gjengitt av The Times.

– Jeg vet folk ikke vil høre det, men de bruker alle hjelpemidler i slike situasjoner. Derfor er det vanskelig å forsvare seg mot. Vi visste før kampen at de er sterke på det området.