– En av hovedgrunnene til at jeg signerte den nye kontrakten

Jürgen Klopp visste at vanskelige tider var i vente da han i fjor forlenget sin kontrakt med Liverpool FC.

Alt var fryd og gammen i fjor vår da Jürgen Klopp skrev under på en kontraktsforlengelse med Liverpool FC. Avtalen gjør at han nå vil være i klubben til minst 2026, og dermed bikke over ti år som manager på Merseyside. 

På tidspunktet da tyskeren satte sin signatur på arket hadde Liverpool med seg et trofé i ligacupen, og var på vei til å kjempe om FA-cupen, Premier League og Champions League den neste måneden. Sesongen endte ikke som alle røde drømte om, men de fleste ville nok takket ja til en gjentakelse av den fremfor det vi har fått servert fra Klopps lag i 2022/23, en sesong der topp fire nå ser ut til å være den eneste oppnåelige bragden som er igjen.

På fredagens pressekonferanse snakket Klopp nok en gang lidenskapelig om problemene som har oppstått denne sesongen, og han sa også at han var forberedt på at utfordringene ville komme. 

– Jeg visste det ville bli vanskelig. Det var en av hovedgrunnene til at jeg signerte den nye kontrakten, for å sørge for stabilitet. Ikke fordi jeg er så veldig flink, men tenk deg samme situasjon med en ny trener. Da ville nok alle ropt «hent Klopp tilbake», sa manageren til journalistene.

Ballet på seg

Klopp sier at prestasjonene til laget forrige sesong gjorde det umulig å sette i gang generasjonsskiftet som trengs i laget hans. 

– I fjor kunne vi ikke gjøre store endringer, fordi vi kjempet i alle kamper til siste sekund. Vi kunne ikke bare kaste inn nye spillere i laget, det fungerer ikke sånn. Vi spilte finale etter finale etter finale, så det var umulig å begynne for tidlig, sa han.

Planen var nok at 2022/23 skulle bli en overgangssesong der resultatene ville variere noe mer. Men ulike omstendigheter har ført til at de røde har mistet grepet og gått på en større smell enn det de hadde sett for seg.

– Det var en kort pause mellom sesongene. Så fikk vi for mange skader, og så kom VM. Vi fikk alle problemene vi visste ville komme, og så kom alt dette på toppen, sa Klopp, som likevel er klar på at laget hans burde ha ristet av seg problemene nå. 

– Ja, det har vart for lenge, og jeg liker ikke å snakke om det. Jeg må tenke på det hele tiden. Vi forsøker å kjempe oss gjennom det og gjøre det beste ut av sesongen. Vi må bruke denne perioden. Tenk om vi ikke hadde lært av våre feil når det ikke går veien. Da ville vi ikke vært de samme menneskene.

Gjør det på sin måte

Klopp sier han er for gammel til å henge med på de store svingningene, at «alle må gå» når laget vinner mens alle skal få ny kontrakt når de taper. 

– Vi må lage våre egne planer og gjøre ting på vår måte. Andre klubber gjør det annerledes. Så langt har det gitt resultater for oss, så vil tiden vise om vi må endre tilnærmingen, sa han fredag.

Manageren har vært klar på at det kommer til å bli gjort signeringer i sommer, og eier John W. Henry lover å stille med sjekkheftet. Likevel blir det ikke en sommer der man vil gamble med millionene. 

– Vi kaster ikke bare ut penger og håper at det går veien. Alle overganger må være fulltreffere, sa Klopp før lørdagens møte med Crystal Palace.