– En pengebruk vi aldri har sett maken til

Hvis sommervinduet var ekstremt, er det vanskelig å finne ord som kan beskrive Premier League-klubbenes pengebruk i januar.

De som trodde en slags topp ble nådd i sommer, da Premier League-klubbene brukte mer penger på nye spillere enn sine kolleger i La Liga, Ligue 1, Bundesliga og Serie A til sammen, må tro om igjen. I januar har det nemlig bare blitt enda mer ekstremt. 

Rekorden for pengebruk i et januarvindu var allerede slått før 275 nye millioner pund forsvant ut i løpet av tirsdagens deadline day. Rekorden for pengebruk i en sesong var allerede slått i september før 815 nye millioner pund ble svidd av i januar. 

2,8 milliarder pund er nå brukt på overgangsmarkedet i 2022/23-sesongen, og rekorder er slått i alle retninger. 

Chelsea er den store drivkraften

Man kommer ikke unna å snakke om Chelsea når tallene fra overgangsmarkedet skal legges frem. Med Todd Boehly og co som nye eiere ble det brukt 270 millioner pund på nye spillere i sommer, men de skulle ikke gi seg der. 

I januar har det toppet seg, med et utlegg på om lag 319 millioner pund på nye spillere. Det nådde de mot slutten av deadline day, da de sikret seg Enzo Fernandez fra Benfica for 107 millioner pund - ny britisk overgangsrekord, for en spiller som ble hentet til Portugal for langt under en femtedel av den prisen. 

Chelsea har ifølge BBC brukt mer penger enn samtlige klubber i Bundesliga, La Liga, Serie A og Ligue 1 til sammen.

Samtidig har bunnlag som Leeds, Bournemouth og Southampton brukt henholdsvis 40, 50 og 60 millioner pund på nye overganger, og Newcastle og Liverpool ligger også på om lag 40 millioner. Rekorden for penger brukt på overganger i løpet av en sesong er doblet.

De ti dyreste overgangene i januar

£107M - Enzo Fernandez, Benfica til Chelsea
£88M - Mykhaylo Mudryk, Shakhtar til Chelsea
£45M - Anthony Gordon, Everton til Newcastle
£44M - Cody Gakpo, PSV til Liverpool
£35M - Noni Madueke, PSV til Chelsea
£33M - Benoit Badiashile, Monaco til Chelsea
£32M - Georginio Rutter, Hoffenheim til Leeds
£30M - Malo Gusto, Lyon til Chelsea
£27M - Leandro Trossard, Brighton til Arsenal
£24M - Illia Zabarnyi, Dynamo Kyiv til Bournemouth

– Vi har aldri sett maken

Tim Bridge i Deloittes Sports Business Group sier til BBC at han er forbløffet over pengebruken. 

– Rekordforbruket til Premier League-klubbene denne sesongen er noe vi aldri har sett maken til, sier han.

– Premier League-klubbene har brukt nesten fire ganger mer enn resten av Europas topp fem-ligaer til sammen, og det fører både til at de kan beholde sine beste spillere og skaffe seg de beste fra utlandet, sier Bridge.

Han legger imidlertid til en liten advarsel. 

– Selv om kvaliteten på troppen må holdes oppe for å være konkurransedyktig, vil det alltid være en kunst å balansere mellom det å prioritere suksess på banen med å opprettholde økonomisk bærekraft, sier han.