Ligacupen kan endre format

Flere Champions League-kamper gjør at EFL vurderer å endre ligacupens format, dersom Premier League går med på en ny økonomisk avtale.

Det har blitt stilt spørsmål rundt fremtiden til ligacupen, da en forandring på Champions League-formatet fra og med 2024 gjør at topplagene blir nødt til å spille flere kamper på høsten og vinteren.

EFL er åpne for forhandlinger

EFL-sjef Rick Parry håper en forandring på strukturen til cupen kan være en del av forhandlingene om økonomiske endringer i avtalen deres med Premier League.

Parry understreker at turneringen har økt i popularitet.

– I fjor hadde vi rekordtall for ligacupen, da fire millioner så finalen, sa Parry ifølge The Guardian. I finalen var det Liverpool og Chelsea som møttes på Wembley, der Jürgen Klopps menn vant på straffespark.

Parry sier at strukturen på turneringen kan diskuteres.

– Det er en turnering som er utrolig populær. Det sagt: er vi klare for å ha en konstruktiv dialog gitt den travle fotballkalenderen? Ja, selvsagt. Vi er forberedt på å vurdere de fleste løsninger.

Fra og med 2024 dukker Champions League opp i nytt format. Antall klubber øker fra 32 til 36, og det tradisjonelle gruppespillet erstattet med en enkelt liga som inkluderer alle deltakende lag. Alle klubbene vil være garantert minst ti ligakamper mot ti forskjellige motstandere – fem kamper på hjemmebane og fem på bortebane. Dette erstatter altså dagens gruppespill-kamper mot tre forskjellige lag, og totalt seks kamper.

Disse endringene vurderes

Klubbene som kvalifiserer seg til Champions League vil altså måtte spille flere kamper på høsten fra 2024 av. Det kan gå ut over ligacupen, som spiller sine innledende runder på høsten.

Mulige endringer som skal diskuteres er å kutte til én semifinale, og at Champions League-klubbene kan bruke U21-lag i de tidligere rundene. Parry sier at EFL er klare for en diskusjon, så lenge en avtale inkluderer nye økonomiske fordelinger.

Parry ønsker at Premier League og EFL slår sammen pengene fra TV-rettigheter og så deler inntektene, med 25% til de lavere divisjonene. Resten av pengene vil bli fordelt over de to øverste divisjonene etter prestasjoner, der ligavinneren tjener dobbelt så mye som laget som ender nederst.

Enn så lenge har ikke Premier League presentert sitt fulle forslag til Parry.

– Vi tror fortsatt det er et problem for Premier League å komme til enighet innad.

– Det har vært rapportert at det har vært uenighet (om pengefordeling) blant klubbene når det gjelder hvem som skal betale for det og hvordan pengene skal deles. Jeg tror ikke Premier League har mandat til å legge fram et formelt forslag til oss ennå.

Premier League har svart på Parrys kommentarer.

– Premier League og EFL har vært i dialog og vi har kommet med klare, økonomiske forslag knyttet til hvordan man kan øke midlene i fotballpyramiden og medfølgende økonomisk regulering. Premier League har klare parametre for diskusjoner, gitt av et klubbmandat som ble avtalt i november, sier en talsperson til The Guardian.

– Vil ikke vente på regjeringen

Parry venter spent på publiseringen av «the white paper», en rapport fra regjeringen, som ønsker å innføre en uavhengig regulator i fotballen. Rapporten skulle egentlig ha kommet forrige sommer, men ble utsatt som følge av kollapsen til Boris Johnson-regjeringen. Så skulle rapporten publiseres i starten av februar, men ble nok en gang utsatt. Nå ventes den i slutten av denne uken.

Samtidig som fotballen venter på regjeringen, har det foregått forhandlinger mellom Premier League og EFL om økonomi, terminlister og opprykk og nedrykk.

– Vi vil ikke sitte og vente. Jeg tror det er snakk om 2024, 2025, før en regulator er på plass. Vi vil mye heller finne en løsning før den tid.