Liverpool raser mot lekkasjen – og nå vil UEFA kompensere fansen som fikk lide

Liverpools supportere kan få tilbake penger for billetter etter at de ble frikjent etter skandalen i Paris.

Mandag kveld, like før Merseyside-derbyet mellom Liverpool og Everton, ble rapporten etter Champions League-finalen i 2022 lekket til mediene. Det ble oppfattet som et forsøk på å dysse ned kritikken mot UEFA.

Noen minutter senere kom Liverpool FC med en uttalelse om lekkasjene. Klubben er dypt skuffet over at rapportens innhold endte opp i gale hender.

«Det er enormt skuffende at en rapport av slik betydning, så viktig for fotballsupporternes liv og fremtidig sikkerhet, skal lekkes ut og publiseres på denne måten. Det har vært over åtte måneders arbeid av det uavhengige panelet, og det er bare riktig å publisere innholdet i rapporten til våre støttespillere på en passende måte», skrev klubben like før kampen mot Everton.

I morgentimene tirsdag kommenterte Liverpool FC saken ytterliggere. Klubben skriver følgende:

«Vi ber UEFA om å fullføre anbefalingene som er skissert av panelet, uansett hvor vanskelig det kan bli, for å sikre at supporteres sikkerhet er prioritet nummer én i hjertet av enhver UEFA-kamp».

«Som en fotballklubb med stolt europeisk historie oppfordrer vi UEFA til å gjøre det rette og implementere de 21 anbefalingene for å sikre sikkerheten til alle fotballsupportere som deltar på enhver kamp avholdt av UEFA», skriver klubben på sine hjemmesider.

Refusjonsordning

Konklusjonen fra det uavhengige panelet er likevel klinkende klar: Liverpools supportere håndterte marerittet på en imponerende og livreddende måte. UEFA fikk strykkarakter for sin rolle i skandalen.

Det faktum at supporterne beholdt roen midt i kaoset er noe panelet berømmer. De mener vi kan takke supporterne for at vi unngikk en katastrofal hendelse på stadion.

Det uavhengige panelet gir også UEFA kraftig kritikk for måten de forsøkte å legge skylden over på Liverpools supportere, da de på storskjermene inne på stadion hevdet at kampen ble utsatt fordi fansen til de røde hadde ankommet stadion for sent.

I et forsøk på å redde sin egen situasjon vil UEFA kompensere for de rødes supportere.

«UEFA vil separat kunngjøre en spesiell refusjonsordning for supportere», skriver de i en egen uttalelse.

Det er vanskelig å si noe mer om hva dette vil bety for hver enkelt supporter, men det kan være en mulighet for at prisen på kampbillettene ender tilbake i lommen til kjøpere som ble rammet.

Dette skriver UEFA

I etterkant av rapporten har UEFA kommet med en lenger uttalelse etter skandalen i Paris. Organisasjonen beklager på det sterkeste til de berørte.

«På vegne av UEFA vil jeg nok en gang beklage på det sterkeste til alle de som ble berørt av hendelsene som utspilte seg på det som skulle ha vært en feiring av en flott klubbsesong. Jeg vil spesielt be supporterne til Liverpool FC om unnskyldning for opplevelsene de hadde da de deltok på kampen, og meldingene som ble gitt ut før og under kampen, som hadde en effekt hvor de urettmessig ble klandret for situasjonen som førte til et forsinket avspark», skriver UEFAs generalsekretær Theodore Theodoridis. 

«UEFA er forpliktet til å lære av begivenhetene 28. mai, og vil samarbeide tett med supportergrupper, finaleklubbene, vertsforeningene og lokale myndigheter for å levere fremragende finaler i fremtiden hvor alle kan nye spillet på en sikker og trygg måte i et innbydende miljø.»