Liverpools draktavtale er blant de beste i ligaen

Kommersielt og med Liverpool-trøya er de røde helt i toppen.

Økonomi og financial fair play (FFP) er i fokus om dagen, og en sentral del av dette er kommersielle og andre inntekter. I den 26. utgaven av Deloitte’s Football Money League, som kom tidligere i år, toppet Manchester City for andre året på rad. Så får vi se hva som skjer når akkurat dette etterforskes.

Liverpool på sin side klatret til tredjeplass, klubbens høyeste plassering noen gang.

Det jobbes på spreng flere steder for å lande økonomiske avtaler.

En draktavtale fire-fem ganger over snittet

Her har de røde gjort godt arbeid på flere punkter. I en The Athletic-sak om draktsponsorer skrives det at klubbens nåværende avtale med Standard Chartered er verdt rundt 50 millioner pund.

FORTSATT STÅR SPILLSELSKAPENE STERKT: Newcastle United vil inn blant topplagene, og da må Fun88 ut.

FORTSATT STÅR SPILLSELSKAPENE STERKT: Newcastle United vil inn blant topplagene, og da må Fun88 ut.

Snittet for en Premier League-klubb ligger mellom åtte og tolv millioner pund hver sesong.

Manchester City skal få hele £67,5 millioner fra flyselskapet Etihad, men den pakka inkluderer også profilering på stadion og treningsanlegget.

Større endringer hos mange

Hele åtte klubber har draktavtaler som utløper enten denne sommeren eller neste. 10 klubber har ikke kunngjort sin hovedsponsor for 2023/24.

Blant disse finner vi flere som jakter større inntekter. Manchester United skal ha £47 millioner fra tyske TeamViewer, men partene er enige om å avslutte samarbeidet (går egentlig til 2026) om United klarer å finne en bedre partner.

TO ULIKE SITUASJONER: De røde har en solid draktavtale, mens Chelseas kommersielle avdeling har en del jobb foran seg.

TO ULIKE SITUASJONER: De røde har en solid draktavtale, mens Chelseas kommersielle avdeling har en del jobb foran seg.

For Chelsea, som brukte store penger i overgangsvinduet, er det noe mer dramatisk. Avtalen med telegiganten Three løper ut til sommeren. Men kryptogruppa WhaleFin, som sponser ermene, har på grunn av økonomien måttet avslutte etter kun et år av den femårige avtalen. Totalt vil det være snakk om cirka £60 millioner som London-klubben må erstatte.

Før Liverpool forlenget med banken Standard Chartered sommeren 2022, var klubben i diskusjoner med interesserte parter innen elektronikk, media og turisme. Krypto skal også ha vært nevnt.

Fortsatt mye betting

Mens «Big Six» sikter mot avtaler verdt minst £40 millioner, er det mindre summer og selskaper som er hverdagen for store deler av ligaen. 

Tidligere har det vært kampanjer for å få fjernet betting-reklame i den profesjonelle fotballen, men akkurat nå fronter åtte Premier League-klubber en eller annen form for gambling på brystet.

Newcastle United, kanskje på vei mot Champions League, vil avslutte samarbeidet med kinesiske Fun88. Den nyrike klubben forventer naturlig nok å kunne få noe langt bedre enn de £7 millionene som spillselskapet betaler.

Nottingham Forest har til og med spilt uten en kommersiell sponsor denne sesongen. I stedet har vi sett «UNHCR» (FNs flyktningorganisasjon) pryde den tradisjonsrike trøya.