Myndighetenes rapport for uavhengig regulering av fotballen er utsatt

Kanskje forklarer det timingen bak Premier Leagues «krigstokt» mot Manchester City.

Rapporten og forslagene til reformer for å regulere fotballen i landet lar vente på seg, BBC skriver at den er utsatt til senere i februar.

Opprinnelig var den tiltenkt å slippes sist sommer, men kollapsen til Boris Johnson-regjeringen utsatte planene.

Michelle Donelan, som ble minister for «Digital, Culture, Media and Sport» under Liz Truss, uttalte i slutten av januar at rapporten ville bli publisert i løpet av to uker.

Tidligere minister Tracey Crouch, sentral i arbeidet om en regulering av engelsk fotball, var på BBC Radio 5 Live forrige uke: 

– Det er frustrerende at vi har hatt denne forsinkelsen. Men jeg er fortsatt selvsikker at selv om det er ting som mangler i rapporten som var i (den opprinnelige) gjennomgangen tror jeg fortsatt de vil komme over tid fordi det er slik fotballen går fremover uansett.

FANSEN SKAL BLI LYTTET TIL: Tracey Crouch vil at supporternes stemme skal få mer å si innen fotballen.

FANSEN SKAL BLI LYTTET TIL: Tracey Crouch vil at supporternes stemme skal få mer å si innen fotballen.

Over et år har gått siden de supporter-ledede anbefalingene ble kjent. 

– Vi trenger snarest ordentlig fotballregulering. Bury har allerede kollapset. Mange andre klubber har blitt presset til randen.

– Selv om vi vet at fotball-rapporten eksisterer og journalister har sett en lekket kopi, har regjeringen utsatt publiseringen nok en gang.

Kan henge sammen med City-saken

Premier League på sin side skal ikke ønske noen uavhengig regulering velkommen. Flere tror derfor at Manchester City-anklagene nå er et forsøk på å vise at de kan holde orden på eget hus.

BBCs Ran Roan var tirsdag på BBC Radio 4 Today for å diskutere saken.

– Vel, du kan lett se hvorfor noen mistenksomme City-insidere, som var misfornøyde med mangelen på forhåndsvarsel for disse anklagene, foreslår det.

– At dette er en måte for Premier League å demonstrere for myndighetene at de har tenner og vil bruke dem. De ønsket tross alt ingen uavhengig regulator, og det er fascinerende at dette har skjedd med publiseringen av myndighetenes plan for denne fotballens vakthund rett rundt hjønet.

Dog pekes det til at Premier League har brukt fire år på å komme noen vei med saken. Om målet var å vise handlekraft for myndighetene, er det trolig i seneste laget da rapporten skal være klar.

Forhandlinger i PL og EFL

I påvente av rapporten føres det forhandlinger mellom Premier League og English Football League (EFL) om en rekke temaer som økonomi, terminliste og opprykk/nedrykk.

Jason Stockwood, eier av League Two-klubben Grimsby Town, mener for The Guardian at det virker som at man forsøker å selvregulere seg, før eventuelle nye regler eller autoriteter dukker opp.

Stockwood trekker frem hvordan profesjonell fotball i landet hele veien har utviklet seg. Fra innføringen av en tredje divisjon i 1920, utvidelse fra 88 til 92 klubber i 1950, avskaffelsen av minstelønn i 1961 og dannelsen av Premier League i 1992. Han ser på uavhengig regulering og «Whole Game Solution»-initiativet fra EFL i 2016 som positive steg i riktig retning.