Vurderer å endre regelen som ville gjort Bajcetic umulig å hente i dag

Brexit gjorde det vanskeligere å hente spillere fra utlandet. Nå kan regelen bli endret igjen.

I desember 2020 ble Stefan Bajcetic den hittil siste U18-spilleren Liverpool hentet fra en klubb i utlandet, da spanjolen ble kjøpt fra Celta Vigo. Fra og med januar 2021 trådte nye brexit-regler i kraft, som har gjort det langt vanskeligere å hente spillere og ansatte fra utlandet til Premier League.

Mens det er strengere krav til spillere over 18 år, er det nå forbudt å hente spillere under 18 år fra utenfor Storbritannia. Overgangen til Bajcetic ble derfor (heldigvis) gjort akkurat i tide før den nye regelendringen, men nå kan det hende at den blir endret igjen, skriver The Times

Det skjer i forbindelse med at regjeringen legger frem planen for et uavhengig organ som skal kontrollere at alt er på stell i den engelske fotballpyramiden. 

Går glipp av de beste

Noe av bakgrunnen for at forbudet ble innført var at klubbene skulle bli oppfordret til å satse på britiske talenter, og dermed styrke talentutviklingen. Men Premier League-klubbene har vært misfornøyd med at de nå risikerer å gå glipp av de største talentene ute i verden, da de kan signere for andre europeiske storklubber før fylte 18. 

Regjeringen har sagt at de vil gjøre en vurdering av visasystemet som har gjort det vanskeligere å hente spillere fra utlandet. 

I tillegg til at det er forbudt å hente U18-spillere, er det vanskelig å hente unge spillere generelt fordi det blant annet stilles krav til at de er etablerte landslagsspillere for at de skal få arbeidstillatelse på balløya. Det fører blant annet til at høyere overgangssummer må betales og at spillerne kan kreve høyere lønninger. 

Spillerne som blir signert må nemlig oppfylle nok krav i et poengsystem for å få arbeidstillatelse. Poeng får man blant annet ved å spille i en høyt rangert liga, eller ved å spille fast for sitt landslag. Høyere overgangssum og høyere lønn gir også flere poeng.

Hvilke endringer det er regjeringen vurderer, er foreløpig ikke kjent.