Regnskapstallene for 2021/22:Bare Manchester United betalte ut mer i lønn enn Liverpool

Regnskapstallene for toppklubbene i Premier League i 2021/22 viser at det kun var Manchester United som betalte ut mer i lønn enn Liverpool.

The Times-journalist Martyn Ziegler har på Twitter presentert regnskapstallene for lønnsutbetalinger i de engelske toppklubbene, med unntak av Chelsea, for 2021/22-sesongen.

Oversikten viser at Liverpool passerte Manchester City når det gjelder lønnsutbetalinger, og er bare bak Manchester United i lønnsutgifter blant toppklubbene i Premier League.

Manchester United betalte ut 384 millioner pund i lønn forrige sesong, mens Liverpool betalte ut 366 millioner pund. For Anfield-klubben er dette en økning i lønnsutgiftene på hele 75% i løpet av de siste fem sesongene. Uniteds lønninger har økt med 45% i samme periode.

Store bonuser

Det er grunn til å påpeke at Fenway Sports Group opererer med spillerkontrakter med store bonuser dersom laget har sportslig suksess, og den markante økningen kan således settes i sammenheng med Liverpools enorme sportslige suksess forrige sesong, da man var nær en historisk kvadrupel, vant både ligacupen og FA-cupen, og spilte seg helt frem til Champions League-finalen. Laget spilte 63 kamper. Noe mer var ikke mulig.

Da Liverpool vant Champions League i 2020 passerte Anfield-klubben Manchester United på lønnstabellen for første gang på over 20 år. Det viste regnskapene til klubbene fra 2019/20. Men nå er altså United tilbake på topp. I 2019/20 brukte Liverpool 325,6 millioner pund på lønn, mens United betalte 283,6 millioner pund, ifølge The Athletic.

Manchester City tronet øverst den sesongen, med 351,4 millioner pund.

Det som er noe overraskende er at Citys regnskap viser lønnsutgifter på «bare» 354 millioner pund forrige sesong, en økning på 34% de siste fem årene. Vi minner om at Premier League har reist en tiltale på over 100 punkter mot City etter flere finansielle lovbrudd over en periode på flere år, og det har lenge vært spekulert i at Citys lønningstall ikke stemmer. Fjorårets regnskap er imidlertid ikke med i tiltalepunktene til Premier League.

London-klubbene Tottenham og Arsenal hadde til sammenligning lønnsutgifter på henholdsvis 209 og 206 millioner pund forrige sesong. For Spurs er økningen på hele 66% de siste fem årene, mens Arsenals lønninger kun økte med 5,6% i samme periode.

Chelsea har ikke lagt frem sitt regnskap for forrige sesong ennå, men hadde i 2020/21 lønnsutgifter på 333 millioner pund. På Stamford Bridge økte lønningene med 51% på de fire årene fra 2017.

En rivende utvikling

Tallene er utrolige når man går tilbake til stiftelsen av Premier League i 1992 - da betalte Liverpool og Manchester United 8 millioner pund i lønninger hver. 

På 90-tallet var det de to rivalene som byttet på å betale mest, og i 1998 toppet Liverpool listen. Da var tallet økt til 30 millioner pund. 

På 00-tallet kom Roman Abramovich inn som Chelsea-eier, mens Sjeik Mansour fra Abu Dhabi kjøpte opp Manchester City. Det førte til at lønnsutgiftene i Premier League gikk til himmels. Liverpool holdt ikke følge med Chelsea, City og United på lønnsutgifter mellom 2010 og 2015, da det var de tre rikingene som knivet om å være på topp.